Director mèdic i cofundador d'Abi Global Health

Intel·ligència artificial generativa

"L'ús de la IA en format escrit podria conduir a la pèrdua de la perspectiva humana i dels matisos"

En l'àmbit de la creativitat, la intel·ligència artificial (IA) té el potencial de revolucionar moltes indústries, com ara l'escriptura i el periodisme. En camps més tècnics, els articles científics, pot ajudar amb la investigació i l'anàlisi, cosa que podria conduir a l'escriptura d'articles més precisos i complets.

Un dels beneficis potencials de la IA per als redactors d'articles en camps tècnics és la capacitat de processar i analitzar ràpidament grans quantitats de dades. Per exemple, és possible entrenar un programa d'IA per llegir i resumir articles de recerca, estalviant temps i esforç als autors a l'hora de recopilar informació per als seus articles. La IA també pot ajudar a comprovar dades i garantir l'exactitud de la informació, reduint el risc que es publiquin errors o informació errònia. Tanmateix, també hi ha la possibilitat que la IA substitueixi els escriptors humans. A mesura que la intel·ligència artificial avanci, podrà ser capaç de produir articles per si sola, cosa que pot provocar la pèrdua de llocs de treball per als escriptors humans. A més, l'ús de la IA en format escrit podria conduir a la pèrdua de la perspectiva humana i dels matisos. Tot i que la IA pot proporcionar una anàlisi detallada de les dades, pot ser que no tingui la capacitat d'entendre i transmetre els aspectes emocionals o personals d'un tema.

"L'ús de la IA en format escrit podria conduir a la pèrdua de la perspectiva humana i dels matisos"

També és important tenir en compte els efectes potencials de la IA en els lectors. Tot i que els articles generats poden ser més precisos i complets, també els pot faltar el toc personal i la perspectiva única que els escriptors humans aporten al seu treball. Això podria comportar una homogeneïtzació dels continguts i una disminució de la diversitat de punts de vista representats.

Si has arribat fins aquí, has de saber que tot el que has llegit fins ara ho ha escrit una intel·ligència artificial. Concretament, un software anomenat ChatGPT que permet crear contingut nou basat en contingut creat prèviament en forma escrita, el que coneixem com a intel·ligència artificial generativa (generative AI).

Fa una estona m'he donat d'alta a ChatGPT, sense pagar un cèntim, i li he demanat que escrivís un assaig curt sobre com la IA afectarà el futur dels redactors d'articles en temes tècnics com la medicina. Pocs instants després, ja tenia aquestes línies, les quals he traduït al català amb Google Translator. És el primer cop que faig servir la IA per generar un text, però darrerament he estat veient i llegint exemples, i és quelcom que, com a mínim, és inquietant.

La majoria havíem assumit que la IA substituiria els humans en tasques tècniques o poc creatives, com per exemple el transport, però no ens podem permetre que un autobús conduït per una IA atropelli un sol vianant, com va passar el 2018 amb un cotxe autònom d’Uber. Això vol dir que l'ús generalitzat dels vehicles autònoms requerirà una fase de perfeccionament molt llarga abans d’arribar a ser una realitat. En canvi, en altres camps com el creatiu, els canvis es poden implementar amb molt menys risc. Què passarà  en un escenari on la IA generativa es vagi perfeccionant ràpidament, amb tasques creatives com escriure, dissenyar, pintar o compondre música? La resposta la tindrem ben aviat.

"Gràcies a la IA, els sanitaris, que són un bé escàs a tot el món, podran enviar respostes als pacients de forma més ràpida i més completa"

Per tant, la IA generativa al meu camp, la salut digital, podria veure algunes aplicacions integrades gairebé de manera immediata. Per posar un exemple, a la meva empresa proporcionem als nostres usuaris respostes ràpides per part de professionals sanitaris, cosa que els permet resoldre els seus dubtes de salut abans d'anar a l'hospital o de veure el seu metge de capçalera. És una eina que fa el sistema de salut més eficient i que oferim ara mateix a 37 països de tot el món, gràcies als nostres més de 1000 sanitaris col·laboradors (la majoria metges). Els professionals responen normalment als usuaris pel seu canal preferit, és a dir, el text. Gràcies a la IA, aviat, els nostres professionals sanitaris, que són un bé escàs a tot el món, podran enviar respostes als pacients de forma més ràpida i més completa. Així, en lloc de buscar i escriure com tenir cura d'una ferida, podran demanar a la IA que ho expliqui al pacient.

Fem la prova ara mateix:

  • Dr. Vicens: "Explica al pacient com tenir cura d'una petita ferida postquirúrgica"
  • ChatGPT: "Aquí tens algunes pautes generals per tenir cura d'una petita ferida postquirúrgica:
    • Mantingues la ferida neta i seca: evita que la ferida estigui mullada o que entri en contacte amb objectes bruts o contaminats. Si la ferida s'embruta, neteja-la suaument amb aigua i sabó.
    • Mantingues la ferida coberta: utilitza un embenat adhesiu o una gasa estèril per cobrir la ferida i protegir-la de la infecció. Canvia l'embenat o la gasa diàriament, o segons les indicacions del teu metge.
    • Vigila la ferida per detectar signes d'infecció: busca signes d'infecció com ara enrogiment, inflor, calor o pus. Si observes algun d'aquests signes, posa't en contacte amb el teu proveïdor d'atenció mèdica"

En pocs segons el professional pot enviar una informació de qualitat i completa, de gran utilitat per al pacient.

Això ha estat només un petit exemple, però, per acabar de forma coherent, com que aquest article està escrit gairebé completament amb IA, li demanarem també que ens en faci la conclusió valorant els pros i els contres de la IA generativa en el camp de la medicina:

"El paper creixent de la intel·ligència artificial en camps com la medicina té el potencial de revolucionar la manera com ens apropem a la creativitat i a la resolució de problemes. La IA pot ajudar amb l'anàlisi de dades i la generació d'informes, alliberant metges i altres professionals mèdics de forma que es puguin centrar en aspectes més complexos i creatius del seu treball. No obstant això, és important tenir en compte detingudament les conseqüències potencials del paper creixent de la IA en la medicina, inclòs el potencial de pèrdua de llocs de treball i de perspectiva i matisos humans.

"La IA pot processar i analitzar dades, però pot ser que no tingui la capacitat d'entendre necessitats emocionals dels pacients"

D'altra banda, sense l'element humà, la qualitat de l'atenció pot patir. La IA pot processar i analitzar dades de manera ràpida i precisa, però pot ser que no tingui la capacitat d'entendre i respondre a les necessitats emocionals i personals dels pacients. Es pot perdre el toc personal i la connexió humana que proporcionen els metges, la qual cosa comporta una disminució de la satisfacció i la confiança del pacient.

A més, l'ús generalitzat de la IA en medicina pot provocar una manca de diversitat en les perspectives i els enfocaments de l'atenció. Sense l'aportació i el judici dels metges humans, l'àmbit mèdic pot ser més homogeneïtzat i menys sensible a les necessitats de diverses poblacions de pacients".