Assessor del creixement i autor del llibre 'Creix i prospera'

Com fer servir la informació eficaçment

"No es tracta de fer grans proclames ni manifestacions, sinó d'actuar sobre allò que consideres una prioritat"

La informació, per ser eficaç, ha de conduir a l'acció sobre les teves prioritats. El meu fill petit em deia mentre esmorzàvem que tenim sis anys per salvar el món del canvi climàtic. Li vaig preguntar d'on ho havia tret i em va comentar que hi havia una web que ho calculava amb un marcador. També em va comentar que la seva empremta ecològica (calculada aquí) era de 9,2 tones de CO₂. Sense discutir cap de les dues dades que em va donar, vaig preguntar-li: "Què faràs per rebaixar-la?". En aquell moment, ambdós vam mirar l'hora. Jo ho vaig fer en el meu rellotge de polsera mecànic, mentre ell encenia el mòbil per veure-ho. "Saps que el simple gest de mirar l'hora genera un impacte al medi ambient diferent en funció de com ho fas?".

De la mateixa manera, la directora comercial d'una petita empresa industrial tarragonina explicava l'altre dia a la resta de l'equip directiu que la tendència en el seu sector condueix a una reducció de marges generalitzada. Vaig preguntar ràpidament què pensaven fer al respecte i no em van saber respondre més enllà dels clàssics murmuris d'acceptació de la fatalitat, esperant que jo els discutís la xifra o els digués que no es preocupessin i que, ben segur, els marges no caurien tant. Era irrellevant.

"El simple gest de mirar l'hora genera un impacte al medi ambient diferent en funció de com ho fas"

Deia Ludwig Von Mises, pare de l'escola austríaca d'economia, que l'única premissa certa al món és que "l'home actua." I és ben cert. Al meu fill, com a l'equip directiu en qüestió, els vaig respondre el mateix: “Què fareu al respecte?”. Fins i tot si decidiu quedar-vos quiets, esteu actuant en un sentit o en un altre. Si aquesta empresa industrial no estudia els seus preus, costos i, sobretot, tipologia de clients i productes, també estarà movent-se. La pregunta és si aquest moviment la durà a millorar els seus marges o simplement l'acompanyarà pel precipici.

Igualment, si el meu fill continua mirant l'hora al mòbil, deixant-se la llum de l'habitació encesa o demanant unes noves vambes quan té les anteriors noves, estarà actuant sobre el clima. No es tracta de fer grans proclames ni manifestacions, sinó d'actuar en el dia a dia sobre allò que consideres una prioritat. En definitiva, fer servir la informació eficaçment.

"No es tracta de fer grans proclames ni manifestacions, sinó d'actuar en el dia a dia sobre allò que consideres una prioritat"

I a la teva empresa, què et diu la informació i què faràs al respecte?

Etiquetes