Assessor del creixement i autor del llibre 'Creix i prospera'

Frenar per anar més de pressa

"Per guanyar fluïdesa amb la tecnologia cal aturar-te i pensar en el procés que vols millorar"

Jackie Stewart va ser un pilot escocès de Fórmula 1 que va guanyar tres campionats mundials entre l'any 1965 i el 1973. Recordat com un dels millors de la història, explica a la seva autobiografia Winning is not enough (Guanyar no és prou) que durant el Gran Premi d'Itàlia del 1965 al circuit de Monza, anava liderant la cursa amb el seu company d'equip, en Graham Hill. Després d'avançar-se mútuament més de quaranta vegades, l'enginyer de l'equip, Tony Rudd, els va demanar que afluixessin si volien consolidar el control de la carrera i no prendre mal.

La sorpresa va arribar quan van comprovar que com més afluixaven, més de pressa anaven. "Sovint la millor manera de millorar el teu rendiment és frenar, en lloc d'accelerar encara més" va dir Stewart poc després. L'explicació era senzilla: com més afluixaven en Jackie i en Graham, abans canviaven les marxes, llavors revolucionaven menys el motor i frenaven més suaument. El resultat era una conducció més ràpida i fluida.

"Per guanyar fluïdesa amb la tecnologia cal aturar-te i pensar en el procés que vols millorar"

Em recorda com moltes empreses afronten els avenços tecnològics mirant de guanyar velocitat prement l'accelerador en lloc d'anar guanyant fluïdesa. I com pots guanyar fluïdesa gràcies a la tecnologia? En primer lloc, aturant-te i pensant en el procés que vols millorar. Asseu a totes les persones implicades en el procés i mira de dibuixar-lo, sense tenir en compte la tecnologia. Qui parla amb qui, on es desa què, quan s'envia on... Responeu preguntes bàsiques que permetin crear un procés de treball i millorar-lo mentre el feu i detecteu duplicitats, esperes absurdes o decisions encallades.

En segon lloc, i amb un procés clarament definit, analitzar quina tecnologia pot adaptar-se al vostre procés actual, i créixer amb vosaltres, a través de millores que vinguin de dins (l'empresa i el seu equip) o de fora (la mateixa tecnologia). No es tracta de triar la millor, sinó la que compleixi aquests dos requisits.

"Si vols èxit, sigues llest i no empenyis fort. Frena una mica, marca una direcció i lidera amb fluïdesa"

Per últim, anant al ritme del més lent, i ajudant-lo a accelerar. No es tracta de tenir dos o tres pioners a l'empresa que engeguin un canvi tecnològic i es frustrin perquè ningú no els segueix. Es tracta de marcar un ritme que tothom pugui seguir, i després preocupar-se que els darrers vagin cada cop més ràpid. Busqueu colls d'ampolla i resoleu-los amb quelcom més que "Vinga, a què espereu?".

Per tant, si vols èxit, sigues llest i no empenyis fort. Frena una mica, marca una direcció i lidera amb fluïdesa.