Membre del consell executiu del Cercle Tecnològic

Què en podem aprendre de la caiguda de FTX

"La tecnologia cada vegada ofereix productes més sofisticats que els reguladors triguen massa a entendre i actuar"

Ja és àmpliament coneguda la notícia: el segon mercat més important de criptomonedes, FTX, va declarar fallida el passat 11 de novembre i va perdre 26.000 milions d’euros en dos dies. La causa principal sembla ser una relaxada aproximació a la gestió de riscos financers, utilitzant fons propis (les carteres dels petits inversors) per cobrir posicions en pèrdua d'inversions. La reflexió és que la mateixa desregulació i manca de supervisió que garanteixen la independència del blockchain i les criptomonedes provoquen una opacitat en el funcionament i falta d'informació que pot acabar per fer implosió en el mercat, amb una capacitat autodestructiva de conseqüències sistèmiques.

Lamentablement, qui crea les normes i alhora és partícip dels beneficis es troba davant de situacions de negoci que fan que la moral de les bones pràctiques pugui doblegar-se com els joncs. Si tens la capacitat operativa de salvar els mobles sense donar explicacions, qui no ho faria? El dia a dia dels negocis ens posa a prova amb situacions compromeses i quan ens trobem en la realitat entre l'espasa i la paret, prenem decisions que poden perjudicar a altri: les conseqüències ja ens les trobarem després. És més, quantes situacions s'han donat ja amb anterioritat que han posat el sistema al límit i que s'han salvat amb aquest tipus de pràctiques sense el coneixement públic? La resposta segurament seria preocupant, ja que només amb una que no s'ha pogut resoldre, s'ha posat en crisi tot l'ecosistema.

"La mateixa desregulació i manca de supervisió que garanteixen la independència del 'blockchain' i les criptomonedes provoquen una opacitat en el funcionament"

Per què no s'imposa una separació de funcions (ens regulador-ens actius al mercat)? Pperquè no interessa a ningú i va contra el mateix propòsit fundacional del projecte blockchain. I sortiran mil defensors de la llibertat, dels beneficis de la descentralització, de la independència i autoregulació dels mercats.

Encara no hem après que el mercat lliure sense supervisió fa implosió amb efectes devastadors? No vàrem viure ja la crisi de les subprimes? I tantes d'altres... Es veu que no n'aprenem. La tecnologia cada vegada ofereix productes més sofisticats que els reguladors triguen massa a entendre i actuar; i joves inversors que mai han viscut un sistema global, persones amb il·lusions i algun estalvi, cauen en un discurs que es compra fàcilment de retorns desorbitats sense esforços.

"La tecnologia cada vegada ofereix productes més sofisticats que els reguladors triguen massa a entendre i actuar"

Hem de protegir-nos més davant d'aquest tipus de riscos perquè veurem molts casos similars: metavers, noves aplicacions blockchain.... però llavors ens trobarem amb l'oposició frontal dels que defensen el lliure mercat. Què en podem aprendre de la caiguda de FTX?

Etiquetes