Membre del consell executiu del Cercle Tecnològic

Mama, jo vull ser venedora

"El 9% de professionals en actiu a Espanya tenen ocupacions relacionades amb les vendes"

Tot revisant el llistat de graus que s'ofereix a l'ensenyament públic, no n'he trobat ni un que tingui la paraula vendes o venda al seu encapçalament. Ser venedor o venedora mai s'ha reconegut com una carrera o una professió. Sempre hem pensat que acabes "sent venedor" com una sortida secundària o "no buscada". Ningú té la vocació de ser venedor al mateix nivell que ser astronauta, metge o advocat.

Tot i això, un estudi elaborat per la xarxa social professional LinkedIn i presentat al Barcelona Talent Day 2020 desatca que entre els càrrecs que més creixen a Catalunya es troben sales consultant, account executive i business development representative, tots ells en departaments de vendes. De forma addicional, l'últim informe fet per Execus, consultora catalana en tècniques de venda, cita que el 9% de professionals en actiu a Espanya tenen ocupacions relacionades amb les vendes o amb el desenvolupament de negoci. I encara hi ha un altre estudi que ho ratifica. Segons l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, els professionals de vendes TIC es troben entre les 10 feines més ben posicionades al mercat de treball català.

"El 9% de professionals en actiu a Espanya tenen ocupacions relacionades amb les vendes o amb el desenvolupament de negoci"

Un cop més, s'observa una clara desalineació de capacitats per tenir èxit en una professió entre l'oferta de treball i l'oferta de treballadors. En un món on la llei del mercat mana, l'activitat comercial n'és un pilar fonamental. Habilitats com la comunicació entre persones, capacitat de fer-se entendre, escoltar de forma activa, buscar acords, col·laboració i compromisos, entendre les necessitats, objectius i desitjos de les altres persones, raonar, negociar acords que beneficiïn a totes les parts... no formen part del currículum integral de cap programa.

Els vells estereotips, però, encara romanen i s'aprecia el venedor com aquella persona que busca el retorn ràpid i el benefici egoista en la transacció, sense importar-li les conseqüències per l'altra part. Aquest estereotip a dia d’avui no té cabuda, on actituds curtterministes i qüestionables ja no són acceptades per les organitzacions que tenen consciència a l'hora de fer negocis; buscant el benefici lícit, sí, però sempre de forma ètica. Avui en dia el venedor que triomfa és aquell que busca una relació de llarga durada amb acords satisfactoris i de benefici mutu.

“Només hem d'observar l'entorn i podrem entendre moltes coses: ja des que naixem estem venent”

Només hem d'observar l'entorn i podrem entendre moltes coses: ja des que naixem estem venent. Des del primer plor on volem el pit de la nostra mare fins a les negociacions més complexes d'acords de pau. Necessitem aprendre aquestes habilitats des de petits per poder-les valorar i fer del venedor una professió de prestigi social, posant-la al lloc que ocupa en realitat.

Etiquetes