Director del Cercle Tecnològic

La tecnologia ens impacta a tots

"La introducció de tecnologia significa més empreses, més treball i més formació per posar en marxa la maquinària"

Catalunya té una economia resilient i ho ha demostrat sobreposant-se a la pandèmia. Les últimes previsions de la Generalitat apunten cap a uns 2022 i 2023 pròspers, amb una plena recuperació que permetrà situar-se al nivell del 2019. L’ecosistema TIC va tenir un paper clau en l’escenari de crisi sanitària donant suport al sector de la salut amb la fabricació de respiradors, facilitant el teletreball i mantenint la docència en marxa amb les classes en remot, entre altres. I continua tenint molt a dir en aquesta recuperació perquè ja representa el 9% del PIB de Catalunya i dona feina a 113.000 persones a través de les gairebé 17.000 empreses que el conformen. Però realment l’ús de programaris, aparells electrònics o sistemes tècnics és només part del dia a dia d’aquestes companyies? La tecnologia és transversal, i pot impactar en tots els sectors i a qualsevol professional. Un impacte que, sense ser-ne del tot conscients, arriba també a tota la ciutadania.

El Cercle Tecnològic, a través del Baròmetre del sector que s’elabora anualment des de fa 13 anys, ha volgut reconèixer per primera vegada aquells actors que estan posant el seu granet de sorra per ajudar el conjunt del teixit productiu a fer aquest salt qualitatiu cap a la digitalització i automatització de processos. Per això avui atorguem els reconeixements Catalunya Impacta a tres projectes que estan transformant l’economia i la societat. Ho fan a través de tres entorns ben diferents com ho són el sector primari, el secundari i el terciari. D’aquí que parlem de tres escollits, tres protagonistes a qui volem donar a conèixer, donar-los veu i fer que siguin l’exemple per a més empreses del seu entorn que encara dubten del potencial de la tecnologia.

"La tecnologia és transversal, i pot impactar en tots els sectors i a qualsevol professional"

El sector primari és la primera baula. Se l’associa a les feines més manuals i feixugues, sovint sense tenir en compte que té un camp immens per recórrer i molts avantatges per explotar. No en va s’han instal·lat al territori els hubs tecnològics de grans companyies com Pepsico, Lidl o Nestlé que tenen l’alimentació com a base del seu negoci; s’han engegat iniciatives com la del districte agroindustrial d’Origen Ametller; i ja es parla d’un entorn foodtech i agrotech amb 120 start-ups implantades a Catalunya que aspiren a capgirar l’ecosistema.

Si el primer graó acumula èxits, el segon podrà estirar la mateixa corda. La introducció de tecnologia en un entorn significa més empreses, més llocs de treball i més formació per dissenyar, fabricar i posar en marxa tota la maquinària. El sector secundari ha d’entomar el repte de crear una tecnologia eficient, però també respectuosa amb les persones, sostenible i escalable. Una indústria tecnificada és sinònim d’una economia de valor afegit i amb projecció d’un futur que tothom dibuixa cada cop més digital i tecnològic.

"La introducció de tecnologia significa més empreses, més llocs de treball i més formació per posar en marxa tota la maquinària"

Finalment, posem el punt de mira en el motor tractor de l’economia de casa nostra: el sector terciari. Segurament és el que més directament afecta la ciutadania, a aquelles persones que potser creuen que la tecnologia no els impacta directament, però s’equivoquen. Als centres de salut, a les escoles, a la feina, a les botigues, als restaurants... a tot arreu hi ha software i hardware perquè la nostra experiència sigui plena i els resultats siguin més eficients.

La tecnologia ens impacta a tots i a totes, i ho hem volgut mostrar tancant el relat amb una col·laboració amb Elisava en el disseny dels guardons. Fets amb fusta amb denominació d’origen català com a mostra del potencial del territori, simbolitzen l’equilibri dels tres sectors que, a través de la innovació i la transformació, sostenen l’economia i el país.