Presidenta de la comissió RSC de 22@NETWORK BCN

Els ODS i el Districte 22@

"Cal un canvi de rumb en les relacions per impulsar accions d'impacte alineades als ODS"

"Estem en una conjuntura crítica de la història de la humanitat. Les decisions i accions que prenguem avui tindran conseqüències transcendentals per a les generacions futures. Les lliçons apreses de la pandèmia ens ajudaran a enfrontar els desafiaments actuals i futurs", Liu Zhenmin, secretari general adjunt de l'ONU.

Ens trobem en un moment decisiu per encarar el futur. L'emergència climàtica i la crisi socioeconòmica que estem vivint ens han ensenyat les mancances d'un sistema que està esgotant els recursos i aguditzant les desigualtats socials. Les organitzacions, públiques i privades tenim un paper cabdal per avançar cap a un nou model a través del compromís, la responsabilitat i la consciència. Com a guia, comptem amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), les 17 línies que van marcar les Nacions Unides amb la intenció d'acabar amb la pobresa, protegir el planeta i assegurar un futur pròsper per a totes les persones. La intenció d'aquests acords és aconseguir complir-los el 2030 i inclouen assegurar la salut i el benestar, la igualtat de gènere, l'educació i la pau.

"L'emergència climàtica i la crisi socioeconòmica ens han ensenyat les mancances d'un sistema que està esgotant els recursos i aguditzant les desigualtts socials"

Tal com apunta Deloitte, els ODS són un punt de partida per al creixement de les societats modernes i també són un mapa per a les empreses perquè a través d’ells poden identificar quin impacte social, econòmic i mediambiental tenen. Aquesta anàlisi forma part dels criteris EGS per les seves sigles en anglès (environmental, governance, social) i fa referència als factors que converteixen a una companyia en sostenible a través del seu compromís social, ambiental i de bon govern, sense descurar mai els aspectes financers. Un impacte que repercuteix en la reputació i en la sostenibilitat del negoci de l'empresa.

Davant aquests reptes, et convidem a la reflexió: com està la teva empresa respecte als ODS? Potser ja estàs fent accions sostenibles i no les estàs mesurant, o bé no ets conscient de l'impacte que això aporta al territori? Coneixes la rellevància que financerament està tenint la inversió socialment responsable?

Però tornem als ODS, especialment al número 17: aliances per assolir els objectius. Les aliances entre corporacions i agents socials, com governs, ONGD i fundacions, són crucials per assolir tant els ODS que es marqui cada empresa en el territori on actua, com per formar part d'aquest compromís mundial. No obstant això, cal un canvi de rumb en les relacions per impulsar accions d'impacte alineades als ODS i una visió integral de la sostenibilitat per elaborar propostes transformadores.

"Cal un canvi de rumb en les relacions per impulsar accions d'impacte alineades als ODS i una visió integral de la sostenibilitat per elaborar propostes transformadores"

Des de l'associació 22@Network estem treballant en el compliment del novè objectiu d'aquest acord internacional—per la Indústria, Innovació i Infraestructura—, s'està contribuint al creixement i expansió econòmica del territori; un creixement, però, que només serà sostenible si va dirigit en la mateixa direcció d'altres objectius de desenvolupament de l'Agenda 2030: com l'erradicació de la pobresa, la reducció de les desigualtats i el manteniment de ciutats i comunitats sostenibles.
En aquesta visió tothom hi té lloc: l'activitat i la visió de l'empresa, els projectes socials i mediambientals sobre el terreny de les entitats, i la societat, que és la màxima beneficiada.

Els ODS s'han creat per avançar cap a un futur més sostenible per a totes les persones i les generacions futures, i per complir-los, ho hem de fer de la mà tots els agents que formen part del districte, per un territori innovador, responsable i inclusiu.