Cofundadora i CEO de Fibracat, i presidenta de Fibracat TV

Referents que inspiren per somiar en gran

"Tenim referents TIC femenins, però necessitem ensenyar-los, que facin de mirall per emmirallar-nos"

Kamala Harris, al seu primer discurs, ha enviat un missatge dirigit a les nenes dels Estats Units, en particular, i als nens, en general, perquè somiïn amb ambició, liderin amb convicció i es mirin amb uns ulls com mai ho han fet abans. Kamala va tenir una gran referent, la seva mare, una lluitadora. L'escenari polític i els seus instruments marquetinians han fet pujar a la palestra aquesta gran dona, una dona potent que, de no ser així, hauria passat desapercebuda per a la majoria. És un exemple de les moltes dones que podrien ser visibles i convertir-se en referents, però han de tenir l'oportunitat per fer el salt a la primera línia.

Aquest pas endavant que ha fet la Kamala Harris és el salt que hem d'aconseguir per a les dones TIC, que tinguin visibilitat i siguin inspiradores per a les nenes d'avui. El món tecnològic necessita referents femenins. Les tenim, però necessitem ensenyar-les, que facin de mirall per emmirallar-nos. Clar que a les dones ens interessa la tecnologia! I encara ens interessaria més si tinguéssim exemples atractius a seguir: dones amb carisma, empàtiques, que il·lusionin.

"Tenim referents TIC femenins, però necessitem ensenyar-los, que facin de mirall per emmirallar-nos"

Resulta increïble que un dels principals obstacles que tenen les noies a l'hora de decantar-se per una opció professional en el camp de l'enginyeria o la tecnologia és la falta de referents femenins. Donar visibilitat a les dones que treballem en aquest sector i posar en valor la nostra feina ajuda a crear referents. Ser visibles i saber que hi ha moltes dones professionals, empresàries, científiques que treballen en les noves tecnologies, ajuda a no sentir-te sola i a creure en les teves capacitats. Genera empatia.

La bretxa de gènere continua sent una realitat en aquests sectors, tot i que, en els últims anys, ha augmentat la participació en carreres de grau superior. I aquesta bretxa encara s'accentua més quan coneixem el percentatge de dones que són directives en empreses de base tecnològica: només un 4%. Unes dades escandaloses, però sobretot preocupants si tenim en compte que hi ha estudis que evidencien que en menys de deu anys el 50% de les professions estarà relacionat amb carreres STEM.

"En menys de deu anys el 50% de les professions estarà relacionat amb carreres STEM"

He conegut persones molt interessants i dones molt potents, però invisibles. És aquí, i davant d'aquesta invisibilitat, on jo descobreixo un nou camí que em porta a defensar l'empoderament de la dona, sobretot en el sector tecnològic.
Ara toca reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic perquè esdevinguin referents i aconseguir fomentar les vocacions STEM en les més joves i tancar aquesta bretxa de gènere en aquests sectors.

Des de Fibracat, volem contribuir a aquesta profunda transformació. Per començar, Fibracat és una dona! És una dona catalana, forta i valenta. Que no té por a res perquè confia en ella i en l'equip de professionals (on la majoria són dones). Perquè quan es parla de talent, no s'ha de parlar d'homes i de dones. A més, tinc l'orgull de ser la impulsora i la presidenta de Fibracat TV, un canal de televisió TDT i en obert per a tot Catalunya, amb una temàtica inèdita i única a Europa basada en les dones i en la tecnologia.

Fibracat TV és una plataforma més per impulsar les dones TIC i, des d'aquí animo a la resta perquè també facin de palanca i aquestes dones facin el salt a la primera línia com ho ha fet la Kamala Harris.

Amb orgull he rebut el premi internacional Fundació IWEC 2020, que m'obre les portes al món per conèixer, intercanviar i experimentar a favor del lideratge femení. És el meu granet de sorra per crear referents que inspiren per somiar en gran.

Etiquetes