Senior Solution Architect de Red Hat

L’‘open source’ s’integra en l’estratègia de les organitzacions

"Gran part de la innovació que es produeix en la indústria del programari neix en les comunitats de 'open source'"

El codi obertempresarial ha començat a guanyar terreny en l'estratègia de les organitzacions a escala mundial, augmentat la seva presència en els processos de transformació digital i en el desenvolupament d'aplicacions. Aquesta evolució és el resultat de la consolidació de l’open source com a motor de la innovació i la rellevància que estan donant els professionals de TI al treball col·laboratiu dins de les comunitats de codi obert, ja que aporta coneixement i capacitat d'influència en el desenvolupament de les tecnologies.

Aquestes són algunes de les principals conclusions de l'Estudi Red Hat 2021:“L'estat del open source empresarial”, en el qual veiem que el codi obert es torna estratègic en les organitzacions. Cada vegada són més (90%) les que usen codi obert. I la principal raó és la de modernitzar les seves infraestructures de TI (64%), on en general ha tingut molta popularitat, ja que Linux i altres infraestructures obertes, com els servidors web o d'aplicacions, s'han usat durant molt de temps per substituir les alternatives propietàries.

Especialment rellevant resulta el fet que el codi obert s'ha traslladat als factors estratègics dels negocis amb un augment d'11 punts percentuals en el desenvolupament d'aplicacions (54%), que representa un dels majors aspectes diferencials de les empreses, així com en els processos de transformació digital (53%) precisament ara que s'han vist accelerats per culpa de la crisi del covid-19 sent objecte de majors dotacions de finançament, segons l'Informe Global Tech Outlook 2021 de Red Hat.

"S'ha deixat de percebre el codi obert com un programari barat i se l’ha començat a relacionar amb conceptes que reflecteixen els seus beneficis"

Aquesta integració en l'estratègia de les organitzacions està intrínsecament vinculada a la consolidació del codi obert com a motor de la innovació. S'ha deixat de percebre el codi obert com un programari barat i se l’ha començat a relacionar amb conceptes que reflecteixen els seus beneficis, com la flexibilitat o la innovació. Això no vol dir que el codi obert empresarial s'hagi encarit, sinó que el preu ha deixat de ser la principal raó per a començar a usar-lo. Entre els principals avantatges que s'associen al codi obert estan la major qualitat (35%), seguida per l'accés a les últimes innovacions (33%), en segon lloc; la major seguretat (30%), en tercer lloc; i la seva capacitat per a aprofitar amb seguretat les tecnologies de codi obert (30%), ocupa el quart lloc. En sisè lloc ha quedat el baix cost.

A aquest motor d'innovació hem de sumar-li la capacitat que té d'influir en el desenvolupament en benefici de les necessitats dels clients si es participa activament en les comunitats de codi obert. El 38% dels professionals de TI entrevistats van afirmar que seria "molt més probable" que triessin un fabricant que contribueixi en les comunitats open source i un altre 45% que és "una mica més probable" que ho faci.

"Gran part de la innovació que es produeix en la indústria del programari neix en les comunitats de 'open source'"

Gran part de la innovació que es produeix en la indústria del programari neix en les comunitats de open source. Les tendències tecnològiques que estan canviant la forma en la qual es treballa o es fan negocis són projectes de codi obert, com el núvol, Linux® empresarial, el Edge o IoT, contenidors, IA i machine learning, etc. I els professionals de TI comencen a valorar el poder que ofereix l’open source empresarial quan s’hi participa activament.

A tot això hem de sumar que el codi obert és clau en l'estratègia de seguretat de les empreses. Més qualitat, seguretat, així com la capacitat per a aprofitar amb seguretat les tecnologies de codi obert, són beneficis que es consideren rellevants quan es tracta de reduir el risc associat al programari. De manera general, la percepció de seguretat relacionada amb el codi obert ha augmentat en els últims anys.

Les conclusions de l'estudi ens fan veure que l’open source permet a les organitzacions adaptar-se ràpidament als canvis que vivim i respondre amb agilitat a l'evolució de les necessitats del mercat.