Cursos TIC en línia per al 2021

L’educació a distància amplia el nombre de formacions disponibles per adquirir coneixements tecnològics i ampliar horitzons professionals

Categories:

Irene Cecilia

L''e-learning' és una bona opció per reciclar-se professionalment
L''e-learning' és una bona opció per reciclar-se professionalment | Pixabay

La covid-19 ha suposat un abans i un després. Hem vist un esclat del teletreball, de l’educació a distància, de les visites mèdiques en remot… però també hem conegut casos de persones abocades a ERTOs i atur. El sector TIC ha estat el que més ha pogut sostenir-se, i això no ha passat per alt per als qui buscaven des de feia temps un canvi de rumb professional. Amb l’arribada del 2021, i la comoditat que ofereix l’e-learning, és un bon moment per plantejar-se noves fites i iniciar de ple el camí cap al reskilling per orientar el perfil professional cap a les carreres tècniques.

Cursos en línia atemporals

Hi diferents tipus de cursos online entre els que es troben els atemporals. En aquests, els usuaris poden decidir en quin moment i amb quina freqüència els porten a terme.

Google ofereix el servei Actívate, on es poden trobar una àmplia oferta de cursos online. La plataforma ofereix als usuaris set cursos de tipologies diferents relacionats amb la tecnologia. Quatre dels cursos compten amb una certificació de realització:cloud computing, desenvolupament d’apps mòbils i introducció al desenvolupament web: HTML i CSS part 1 i part 2.

En Línea, Por Supuesto, Formación, Profesor, Equipo

D’altra banda, la plataforma Udemy també ofereix una varietat de cursos molt àmplia, tot i que la majoria són de pagament. Es pot accedir a càpsules formatives sobre la intel·ligència artificial, a cursets sobre tota mena de sistemes operatius, com Linux o Shell Script, i fins i tot, sobre desenvolupament de videojocs en 2D.

La pàgina web Domestika també ofereix cursos online de pagament que abasten molts àmbits diferents. Com per exemple el d’animació vectorial amb After Effects, el d’introducció a la visualització de dades o el d’introducció al disseny i modelatge 3D.

Cursos online acadèmics 

Existeixen programes amb data d’inici, més similars a l’estructura convencional de l’educació. Molts d’ells comencen al gener i al febrer, i poden ser nous propòsits per l’any vinent. 

Aquest sistema acadèmic es troba més aviat en institucions d’educació superior, com la Universitat Oberta de Catalunya. Va ser la primera universitat en línia, inaugurada ja fa 25 anys. Entre la seva gran oferta formativa, també presenta graus sobre tecnologies que comencen durant els primers mesos de l’any, com el postgrau de Direcció i gestió de l’e-learning, l’especialització de Gamificació i aprenentatge col·laboratiu d’idiomes mitjançant tecnologia i l’especialització de Planificació i elaboració d’activitats en línia.  

Altres institucions amb educació en línia són l’Escola de Noves Tecnologies Interactives, adscrita la Universitat de Barcelona, que ofereix un postgrau sobre E-leadership i digital management empresarial i institucional o la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR), que té titulacions com el màster en Tecnologia educativa i competències digitals.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) imparteix un MOOC (Massive Open Online Course) sobre El llenguatge de la enginyeria, que permet consolidar els conceptes i eines fonamentals per a poder optar a titulacions científic-tècniques. El seu programa consta de cinc mòduls sobre matemàtiques, física, química, dibuix tècnic i control automàtic.

La institució pionera en educació en línia va ser la Universitat Oberta de Catalunya, inaugurada fa 25 anys

Existeixen també centres educatius amb programes bootcamps, que consisteixen en càpsules formatives intensives i de curta durada, normalment entre tres i sis mesos, depenent del grau de dificultat. Ironhack, per exemple, és una escola internacional destinada a formar els futurs experts tecnològics. Alguns d’aquests cursos són el d’Anàlisis de dades, el de Ciberseguretat, el de Desenvolupament web que ensenya a programar HTML, CSS i JavaScript i el de Disseny UX/UI.

Skylab és una escola de programació que també ofereix bootcamps sobre tecnologia, com el de Formació en front i back end per a pàgines web, en el que ensenyen JavaScript, HTML, CSS i introducció als algoritmes, la depuració informática i l’estudi de les principals estructures de dades. 

Tant Ironhack com Skylab ofereixen els seus graus formatius tant a temps complet com parcial, per adaptar-se a les necessitats dels alumnes que ho vulguin combinar amb la seva professió. 

Cursos subvencionats pel SEPE

La pandèmia també ha provocat que moltes persones es quedin en situació d’ERTO o d’atur. Per això, el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) ofereix una sèrie de cursos formatius gratuïts que certifiquen la participació amb un diploma. En la web Fórmate imparteixen programes de diferents durades i de temàtiques variades. Com per exemple el que t’ensenya a crear la teva pròpia botiga online des de zero, desenvolupament web per a l’e-commerce o el curs de programació en ASP.NET.

La web no només té cursos disponibles per a aturats, sinó que també per a autònoms i treballadors d’empreses, de manera que ofereix formació i especialització en diversos sectors.