El comerç electrònic a Catalunya, a l’alça
La pandèmia impulsa l’adopció de noves estratègies digitals per part de les empreses
Categories:
El comerç electrònic a Catalunya es troba en situació de creixement constant, en el 2019 va haver-hi 48 milions de transaccions, un 41% més que el 2015. A més, la pandèmia produïda per la covid-19 ha impulsat l'adopció de noves estratègies digitals per part de les empreses, de manera que en són moltes les que s'han sumat a l'e-commerce fins al moment.
La crisi mundial produïda pel coronavirus no ha afectat només els hàbits de compra dels consumidors, sinó que les empreses també s'han hagut d'adaptar a noves formes de vendre. Algunes de les accions integrades durant l'etapa final del confinament van ser el lliurament a domicili, la renovació o creació del lloc web i la incrementació del màrqueting en línia. Es calcula que abans del Nadal de 2020 una quarta part de les empreses catalanes ja haurà introduït el comerç electrònic, mentre que un 50% haurà reforçat el seu màrqueting digital i la seva presencia en les xarxes socials.
A Catalunya hi ha 827 empreses d’e-commerce que generen més de 18.300 llocs de treball
Segons l'estudi de la Generalitat sobre el comerç electrònic a Catalunya, actualment hi ha 827 empreses d'e-commerce que generen més de 18.300 llocs de treball. Totes elles s'enfoquen en vendre els seus productes o bé en donar suport tècnic i logístic. En el 2019 van arribar a facturar 3.773 milions d'euros, que representa un 1,5% del PIB.
Tipologia de les empreses
El 81% d'aquestes empreses s'han creat fa menys de 10 anys i el 61% encara es troben en fase d'start-up. El 73% són pure players, de les quals un 44% venen marca pròpia i un 56% són marketplaces, que són plataformes de compres en línia que venen diferents marques alhora. D'altra banda, l'11% són empreses de serveis, el 9% són desenvolupadores i el 4% empreses de logística.
Entre els sectors més populars destaca el de Fashion & Design tant en els marketplaces (14%) com en els de marca pròpia (39%). En el cas dels marketplaces també té presència el sector de Traveltech & Leisure (12%) i el de Foodtech & Drinks (11%). En relació amb els pure players de marca pròpia, després de Fashion & Design el més consumit és Foodtech & Drinks (9%) i Wellness & Beauty (8%).
Tecnologies que beneficien l'e-commerce
Hi ha diverses tecnologies que suposen un valor afegit pel comerç electrònic i milloren l'experiència tant dels consumidors com dels venedors. La impressió 3D, per exemple, permet que els compradors personalitzin una àmplia varietat de productes a la vegada que elimina l'excés d'estoc.
El blockchain possibilita que s'estableixi una xarxa segura entre les parts implicades en la compra en línia. A la vegada, la ciberseguretat permet que els usuaris estiguin protegits contra possibles amenaces com el pishing.
També la intel·ligència artificial ajuda als compradors a trobar productes que els puguin interessar gràcies a les prediccions i analítiques d'activitat.