El CAR de Sant Cugat incorpora la IA per millorar el seguiment nutricional i el rendiment dels atletes

L’assistent d’alimentació substitueix la introducció de les dades a mà, mentre que el jutge virtual de trampolí valora de manera automatitzada la part objectiva dels salts

Categories:

Redacció

Les dues eines s’emmarquen en l’estratègia de reforma de l’administració per millorar els serveis públics i promoure la transformació digital en tots els àmbits
Les dues eines s’emmarquen en l’estratègia de reforma de l’administració per millorar els serveis públics i promoure la transformació digital en tots els àmbits | Generalitat de Catalunya

El Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat del Vallès ha fet una prova pilot per incorporar dues eines basades en la intel·ligència artificial (IA) per millorar el seguiment nutricional dels esportistes d’elit i el rendiment dels atletes en els salts de trampolí. Ambdues s’emmarquen en l’estratègia de reforma de l’administració engegada pel Govern de la Generalitat per millorar els serveis públics i promoure la transformació digital en tots els àmbits i l’impuls de la innovació i les noves tecnologies.

Pel que fa a l’assistent nutricionista, fins ara el seguiment de la dieta del CAR es feia introduint les dades a mà i cada esportista ha de portar el seu propi registre que després ha de compartir amb els nutricionistes del centre. Ara, amb la IA, s’automatitza la identificació, el registre i el seguiment nutricional dels aliments que consumeixen els esportistes. Per a la detecció i classificació d’aliments, s’ha instal·lat un tòtem amb una càmera al menjador que escaneja les safates dels esportistes. En els primers quatre mesos de prova pilot es van analitzar unes 3.750 imatges de menús i es van detectar 487 plats.

A partir d’aquí les imatges captades s’analitzen mitjançant models d’intel·ligència artificial entrenats per reconèixer i classificar els plats segons una base de dades prèviament introduïda pel servei dietètic-nutricionista. El sistema usa tecnologia de visió per computador i IA basada en una xarxa neuronal convolutiva (CNNs), especialitzada en la classificació i segmentació d’imatges i amb una precisió del 98% en la identificació dels aliments. El sistema permet reduir temps i errors associats a la introducció de dades manualment i permet guanyar eficiència i agilitat als nutricionistes que poden ampliar el seu servei a més esportistes.

Després de la primera fase del pilot, ara es treballa en una segona etapa per desenvolupar noves funcionalitats, com realitzar el seguiment nutricional dels esportistes quan estan fora del CAR a través d’una aplicació mòbil, la visualització de dades en temps real a través d’una plataforma web i el càlcul automàtic dels aliments sobrants per reduir el malbaratament alimentari. A més a més, es preveu estudiar la seva implementació en altres centres esportius de tecnificació i possible aplicació a àmbits com l’escola o els centres de salut.

En paral·lel a l’assistent nutricionista, s’ha testat un jutge virtual de trampolí, que valora de manera automatitzada la part objectiva dels salts de trampolí de gimnàs i proporciona dades de l’exercici en temps real. L’objectiu és millorar el rendiment dels atletes en aquesta disciplina i, per això, s’ha dissenyat un sistema que usa càmeres i models de visió per computador per analitzar els moviments i generar indicadors objectius en temps real. Així, doncs, els esportistes poden consultar els resultats i comparar-los amb sessions anteriors des del mateix gimnàs a través d’una interfície senzilla i intuïtiva.

Ara per ara, el sistema detecta l’alçada i la durada del salt i el punt de contacte amb el llit elàstic. Un cop finalitzada la prova, s’estan avaluant els resultats per valorar la continuïtat del projecte i determinar si es desenvolupen analítiques més complexes, com ara el nombre de girs, la posició del cos o les velocitats.