La IA i l’IoT uneixen forces a la recerca d’un futur més eficient
L’AIoT, gran protagonista de l’IOT Solutions World Congress 2025, es deixa veure en sectors com l’energètic o el de la salut
Categories:
La intel·ligència artificial (IA) és un dels principals caps de cartell de l’edició d’enguany de l’IOT Solutions World Congress, que se celebra dels dies 13 al 15 de maig al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. L’AIoT, com es coneix la fusió del món IA amb el de l’internet de les coses (IoT), s’ha fet un lloc entre robots, xips i sensors que busquen optimitzar el temps dels treballadors de les empreses, reduir l’impacte mediambiental i estalviar en recursos. I és que són molts els projectes que ja estan veient la llum i que combinen ambdues tecnologies per afrontar reptes vinculats al sector salut, a la mobilitat i a la gestió d’energia.
En aquesta línia, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha aprofitat la quarta participació en el congrés per donar a conèixer alguns dels projectes que ja es troben en les últimes fases de desenvolupament i estan gairebé a punt de ser una realitat. “Des de la UPC apliquem la tecnologia pel processament de dades en diferents àmbits”, explica la desenvolupadora de negoci de la Centre d'Innovació i Tecnologia de la UPC, Silvia Chellini. Dos dels exemples amb els quals treballen es basen en el consum energètic. En primer lloc, TenSyGrid es tracta “d’un instrument que millora la gestió de les xarxes més complexes, ja que avui en dia ha augmentat la dificultat de fer-ho, ja que hi ha grans i petits productors i grans i petits consumidors”. Un altre cas d’ús, aquest cop amb molt de pes pel que fa a la IA predictiva, és OCEAN. Com presenta Chiellini, és “un sistema que optimitza el consum de dispositius que tenen un associat un alt consum energètic, com termos o bombes de calor, per tal que puguin reduir-lo substancialment”.
La UPC treballa amb dos projectes per reduir el consum energètic com son TenSyGrid, destinat a millorar la gestió de xarxes més complexes, i OCEAN, per optimitzar el consum de dispositius com els termos o les bombes de calor
A part de com optimitzar l’energia, la UPC està investigant en àmbits com l’agricultura o la mobilitat autònoma. Centrats en el camp, una de les solucions proposades és PREVENTBot, un robot totalment autònom que monitora en temps real i explora l’entorn d’un camp de cultiu per una agricultura de precisió. “L’eina pot aplicar-se en diferents terrenys i té la capacitat d’analitzar i detectar aspectes concrets com l’estrès de les plantes, quina és la seva salut, com està la qualitat del sòl o quina seria la temperatura òptima”, detalla Silvia Chellini. I sense abandonar l’autonomia, cal subratllar 6G-EWOC, on conflueix el 6G, l’edge computing, la IA o la sensòria. “En aquest cas, estem parlant de vehicles autònoms que no funcionen amb un ordinador integrat en el mateix vehicle, sinó que el càlcul computacional i de dades no es duu a terme dins d'aquest”, puntualitza la directora de negoci, “en donar-se a fora vol dir que no necessita grans processadors, però sí unes connexions de latència molt baixes”.
L’AIoT també s’ha deixat veure al Startup Pavillon, un espai reservat a empreses emergents que aprofiten el marc de l’IOTSWC per mostrar les seves aplicacions més innovadores. Un dels sectors a l’alça és el de la salut digital, com així ho comenta el director de màrqueting d’Aritium, Diego Cantera: “L’objectiu és el de transformar la forma com operen els hospitals i les institucions sanitàries d’arreu del món a partir de la unió de l’IoT i la IA per automatitzar processos, optimitzar recursos i millorar l’eficiència de l’entorn per tal que els professionals sanitaris tinguin més temps per dedicar als pacients i no a processos manuals que es poden automatitzar”. Aquesta start-up asturiana, nascuda el 2021, mostra com a exemple de cas pràctic un pastiller que recull dades en temps real i que envia les informacions a una plataforma on els algoritmes fan l’anàlisi, la identificació de patrons i la detecció de problemes. “El nostre smart pillbox –pastiller intel·ligent– registra la medicació que es requereix segons el dia de la setmana i el moment del dia, fent una traçabilitat automàtica de si la persona ha pres o no les pastilles que pertocaven”, detalla Cantera, “estem centrats en la millora en la cura de les persones en l’àmbit domiciliari i en aportar una major independència i un control més elevat als familiars i cuidadors”.
El sector salut aposta per l’AIoT per tal que els professionals sanitaris tinguin més temps per dedicar els pacients i no a processos manuals que es poden automatitzar
Connexió a tota mena de dispositius
Una de les propostes recurrents de l’IOTSWC és la sensòria, fent intel·ligents i convertint en tot un generador de dades aparells que fa uns anys no presentaven aquestes característiques. Una de les empreses internacionals que ha portat les seves novetats enguany és l’alemanya wherever SIM GmbH. Usen les targetes SIM a tota classe de dispositius que després serveixen per donar informació detallada a les empreses de l’estat i de la feina que aquests fan. “La targeta vindria a ser com un batec de cor dels dispositius”, apunta la seva experta en IoT, Stefanie Seitz, “a més a més, comptem amb la possibilitat d’accedir als aparells de forma remota, realitzant ajustaments i evitant els desplaçaments dels tècnics sempre sota una xarxa de màxima privacitat”. A l’estat espanyol, algunes de les aplicacions que ja són una realitat es poden veure en els patinets de lloguer, els lectors de matrícules intel·ligents i els robots netejadors de panells d’energia solar.