6 pòdcasts en català pels amants de la literatura
Els programes especialitzats en el món dels llibres s’han convertit en un mitjà ideal per estar al corrent de les últimes tendències i recordar autors i obres clàssiques
Categories:
Catalunya és terra de pòdcast, un fenomen que es va expandir durant el confinament i que ara ja s’ha integrat en la rutina de moltes persones. Segons el directori de pòdcasts en català d’Audio.cat hi ha més de 870 programes identificats, molts d’ells dedicats a camps com l’esport, l’humor, la nutrició, els videojocs, la crònica negra o la història. Des de MetaData ens hem sumat a l’onada amb La Biblio/tech/a, el pòdcast sobre literatura tecnològica de la Marta Clua, on ja hem publicat diverses recomanacions. Seguint aquesta línia, també ha aconseguit fer-se un lloc entre l’àmplia oferta aquells que tracten temàtiques literàries, com els que a continuació entrarem a repassar, presentant a la seva audiència obres i autors, tant històrics com actuals.
Punkis Decimonòniques
Un dels fenòmens del pòdcast en català dels últims anys és Punkis Decimonòniques, obra de Blanca Pujals i Carlota Freixenet, que es dedica a parlar de la literatura anglesa, sobretot, la victoriana. Va començar com un club de lectura i ara un dimecres al mes es reuneixen amb els oients a la cocteleria del JOK, a Barcelona, per conversar i debatre sobre un llibre en qüestió. En les quatre temporades des de l’inici de la seva emissió, han comentat autores com Jane Austen, Anne Brontë o Mary Shelley.
Es pot escoltar a Spotify i Ivoox.
Llegiu, que el món s’acaba
Llegiu, que el món s’acaba és un pòdcast bimensual que va néixer l'abril del 2022 i dedica cada programa a una temàtica diferent, com el món postapocalíptic, el terror, el cinema, els personatges literaris icònics o la tasca dels traductors. Durant poc més d’una hora, el temps que acostumen a durar els capítols, Joan Rius, Anna Rosich, Laia Bonjoch i Sergi Purcet aprofundeixen fent recomanacions d’autors i llibres. Com a particularitat, enregistren els capítols en indrets vinculats a la literatura, normalment de Barcelona. Ja han passat per la llibreria La Impossible, la Biblioteca Jaume Fuster o la Fabra i Coats.
Es pot escoltar a Spotify, Apple Podcast i iVoox.
Llegir
“Un programa de ‘reflexió’ literària”. Així es presenta Llegir, un pòdcast quinzenal conduït per Uriol Gilabets i Eduard Gener, amb música en directe i que barreja literatura i humor a parts iguals. Establerts a Solsona, on enregistren la majoria dels seus programes al Teatre Comarcal, tracten la vida i obra d’autor de forma distesa amb la presència d’un convidat. Pels seus micròfons han passat escriptors com Jordi Puntí, Marius Serra o Quimi Portet i han analitzat figures literàries del nivell d’Ausiàs March, Joanot Martorell, Marguerite Duras o Ernest Hemingway.
Es pot escoltar a Spotify i iVoox.
Parlem de literatura?
Parlem de literatura? és una iniciativa que va néixer de la mà de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). Els seus capítols, de mitja hora aproximadament de durada, es dediquen a autors històrics, com Vicent Andrés Estellés o Joan Salvat-Papasseit, però també es conversa amb escriptors en actiu per donar a conèixer les seves creacions. Una de les seves particularitats és la seva versatilitat, canviant d’un episodi a l’altre, a part de la temàtica central en qüestió, els presentadors i el format.
Es pot escoltar a Spotify i iVoox.
L’illa de Maians
La llibreria Ona va decidir crear el seu propi pòdcast de literatura i pensament: L’illa de Maians. Dirigit i presentat per Bernat Dedéu, cada dijous s’aproxima a una obra, un escriptor o un personatge. Juntament amb els convidats, es crea una conversa i un espai de debat on compartir idees. La poètica de l’espai, de Gaston Bachelard; o Rosa de Lima i altres proses, d’Àngel Guimerà són dos dels últims llibres dels quals s’han parlat.
Es pot escoltar a Spotify, Apple Podcast i iVoox.
Paraula de Mixa
Centrat en la literatura infantil i juvenil, Paraula de Mixa acosta les novetats i els clàssics internacionals i de Catalunya als joves lectors. Aquest programa, conduït per Anna Pardos i amb el suport de l’Associació de Joves Lectors Catalans (AJLC), vol cedir un espai a noves veus i figures veteranes del món dels llibres, alhora que aconseguir que els més joves es facin escoltar. També es poden trobar capítols amb reculls d’obres -sobretot en ocasions especials- per edats, gèneres concrets o entrevistes a autors.
Es pot escoltar a Spotify, Apple Podcast i iVoox.