Orchestra Cientific idea una tecnologia microscòpica per captar el CO₂ de la fermentació de vi
L’empresa derivada de l’ICIQ aplica les xarxes de metall-orgàniques al reaprofitament del diòxid de carbòni generat pel sector industrial
Categories:
El diòxid de carboni (CO₂) és un dels gasos d’efecte hivernacle més coneguts per la societats pel seu efecte en l’escalfament global. Tanmateix, és un component que també té aplicacions en diverses indústries, com pot ser el sector vitivinícola. Amb la intenció de facilitar aquesta mena de processos neix la start-up Orchestra Scientific, una empresa derivada de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) que ha desenvolupat una tecnologia capaç de capturar el diòxid de carboni dels processos industrials i purificar-lo per a la seva reutilització o comercialització.
La solució d’Orquestra Scientific sorgeix de la investigació liderada pel professor de l’ICIQ José Ramon Galán-Mascarós i es basa en el que es coneix com a xarxes de metall-orgàniques o MOF, unes estructures cristal·lines microscòpiques de gran porositat. Aquestes xarxes contenen àtoms de metall que atrauen les molècules orgàniques que contenen el carboni. Concretament, la xarxa emprada per Orchestra Scientific és el TAMOF-1, que fa servir materials de baix cost i no crítics que tenen una alta capacitat d’absorció del CO₂, a més a més de poder separar-lo amb una alta selectivitat.
La solució d’Orchestra Scientific s’ha concebut amb la intenció de promoure una economia circular sostenible dins del sector indústries, amb la voluntat d’assolir les emissions zeros o, fins i tot, negatives a través del reaprofitament del CO₂. En aquesta línia, la tecnologia s’està testant actualment al celler Familia Torres del Penedès, on estan aprofitant el diòxid de carboni captat durant la fermentació dels vins com a gas inert per evitar-ne l’oxidació. Paral·lelament, l’empresa derivada de l’ICIQ també està buscant altres socis que vulguin provar la tecnologia i escalar-la, així com els seus primers clients comercials dins del sector agroalimentari.