Open Cosmos coordinarà la nova missió de l’ESA per monitorar el camp magnètic de la Terra
L’Agència Espacial Europea inverteix 35 MEUR en una constel·lació de tres satèl·lits que fabricarà l’empresa catalana
Categories:
L’empresa Open Cosmos, un dels principals exponents del sector de la nova economia de l’espai a Catalunya, liderarà la nova missió de l’Agència Espacial Europea (ESA) NanoMagSat, dissenyada per fer un seguiment del camp magnètic i l’entorn ionosfèric de la Terra. Amb un pressupost de 35 milions d’euros, la iniciativa pren el relleu de la missió Swarm, enlairada el 2013, amb la previsió que el primer dels tres satèl·lits que la conformaran s’enlairi a finals de 2027.
La missió NanoMagSat estarà formada per una missió de tres satèl·lits que orbitaran la Terra a una altitud de 545 quilòmetres. Dos d’ells es col·locaran a una inclinació de 60°, mentre que el tercer prendrà una òrbita polar retrògrada, amb una inclinació de prop de 90°. Cadascun d’ells, que s’espera que tinguin una vida útil de tres anys, estarà equipat amb càrregues útils avançades, com un magnetòmetre absolut miniaturitzat (MAM) emparellat amb càmeres estel·lars per mesurar el camp magnètic, un magnetòmetre d’alta freqüència (HGM) per analitzar el camp vectorial i una sonda Langmuir d’agulles múltiples (m-NLP) per capturar la densitat i la dinàmica del plasma ionosfèric.
Open Cosmos serà l’encarregada tant de coordinar les diverses organitzacions que participaran al projecte, com de la fabricació dels tres satèl·lits. A més a més de la companyia catalana, també participaran a NanoMagSat l’institut de recerca francès CEA-Léti, l’empresa valenciana COMET Aerospace, l’Institut de Physique du Globe de París, la Université Paris Cité la Universitat d’Oslo (Noruega) i la Universitat Tècnica de Dinamarca.
L’objectiu de la missió és recollir grans quantitats de dades crítiques des del punt de vista científic, les quals es podran explotar en àmbits com l’avaluació del clima espacial, la millora de la navegació o la precisió de la perforació direccional. “Aquesta missió demostra com els satèl·lits petits poden oferir una ciència impactant, avançant en la nostra comprensió del camp magnètic i de l’entorn ionosfèric de la Terra”, ha declarat el fundador i director executiu d’Open Cosmos, Rafel Jordá.