AI4WATER: el bessó digital per optimitzar l’ús de l’aigua en l’agricultura de regadiu
El projecte liderat per la UPC i i2CAT simularà en temps real el balanç hídric, la temperatura, la humitat relativa o la radiació solar d’un sector de reg del canal Segarra-Garrigues
Categories:
Tres centres de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la fundació i2CAT s’han unit per tirar endavant el projecte AI4WATER, una iniciativa per crear un bessó digital d’un sector de reg del canal Segarra-Garrigues (Lleida) per simular i planificar estratègies per aconseguir una gestió més sostenible dels recursos hídrics en l’agricultura de regadiu. La proposta neix com una resposta a l’actual situació climàtica: segons dades de les Nacions Unides, la demanda d’aigua a la conca de la Mediterrània pot arribar a triplicar-se d’aquí al 2050, mentre que les precipitacions es reduiran entre un 10 i un 15%.
El bessó digital d’AI4WATER simularà virtualment el fragment escollit de la Segarra-Garrigues, una representació que servirà per analitzar el creixement dels cultius a través de la modelització dels fluxos d’aigua que s’utilitzen. Per aconseguir-ho, es faran servir dades en temps real com el balanç hídric, la temperatura, la humitat relativa i la superficial del sòl, la radiació solar o l’evapotranspiració, extretes de satèl·lits i d’una xarxa de sensors d’IoT construïda específicament per al projecte. Amb tota aquesta informació, l’equip entrenarà els algoritmes que conformen el bessó digital, el qual permetrà avaluar de manera precisa el volum d’aigua que es fa servir en l’agricultura de regadiu.
El projecte està compost per diversos elements desenvolupats pels diferents participants. El Centre Específic de Recerca en Comunicació i Detecció (CommSensLab-UPC) és un dels que assumeix més tasques: ha dissenyat la xarxa de sensors d’humitat i temperatura amb connectivitat IoT i les estacions meteorològiques, s’ha encarregat de la implementació del bessó digital i dirigirà l’anàlisi de dades i la prova de concepte. En segon lloc, el Centre de Disseny d'Equips Industrials (CDEI) de la UPC assumirà l’adaptació d’un robot per a aplicacions agrícoles amb un georadar capaç de detectar la capa freàtica on s'emmagatzema l'aigua. Per la seva banda, la Fundació i2CAT s’encarregarà de donar suport en l’àmbit de les comunicacions IoT per la xarxa de sensors. Finalment, AI4WATER també compta amb la participació del Grup de Geofísica i Enginyeria Sísmica (GiES) de la UPC. A més, té el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i de l’Agenda per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran i està finançat pels fons europeus Next Generation.