RegAssist, l’aposta de l’IRTA per optimitzar l’ús de l’aigua al camp
La xarxa fa servir teledetecció, intel·ligència artificial i ‘big data’ per ajudar els agricultors a detectar les necessitats del territori i identificar les fases en què es pot reduir el consum hídric
Categories:
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha presentat aquest dimecres a Mollerussa la xarxa RegAssist, un sistema que fa servir diverses tecnologies avançades per fer prediccions climàtiques i simular en temps real l’estat hídric del camp. L’objectiu és oferir una informació molt més precisa i en temps real de les condicions del terreny als professionals agrícoles, de manera que aquests puguin fer un ús més controlat de l’aigua de reg.
La xarxa RegAssist empra tècniques com la teledetecció, la intel·ligència artificial i el big data que, combinades amb l’estadística i la informàtica, permeten conèixer dades específiques sobre el terreny. De cara al futur, la intenció és que totes aquestes tecnologies convergeixin en un bessó digital que simularà en temps real l’estat actual del sòl i les seves necessitats hídriques, al qual es podrà accedir a través de plataformes digitals.
El projecte va començar a gestar-se el 2023 amb petites aplicacions de reg intel·ligent a les demarcacions de Lleida i Girona, i ara la intenció és ampliar-ho a tot el país. La xarxa està conformada per una sèrie de tècnics especialistes que es distribuiran per tot Catalunya, tenint en compte els cultius, condicions climàtiques i necessitats de cada zona. “RegAssist ha nascut per facilitar i millorar la transmissió i l'aplicació de coneixement i tecnologies desenvolupades en l'àmbit de la recerca del reg”, ha assenyalat el coordinador de la xarxa, Jordi Oliver.
Cadascun dels equips especialitzats repartits pel territori estarà a disposició dels agricultors locals per ajudar-los a identificar quines vulnerabilitats i oportunitats té la seva àrea, així com fer proves pilots i actuar com a suport en la implantació de noves infraestructures. Amb aquest moviment es busca que els professionals del camp puguin tenir accés a informació científica i tècnica que els ajudi a saber quanta aigua concreta necessita cada cultiu o bé en quines fases del procés poden reduir el consum d’aigua sense que afecti la qualitat del producte.