Neix QuantumCAT, el ‘hub’ de tecnologia quàntica de Catalunya

El consorci format per instituts d’investigació i la indústria volen impulsar la transferència de coneixement dels laboratoris a les empreses

Categories:

ACN

Les activitats se centraran en la comunicació quàntica i ciberseguretat, computació i simulació quàntica, intel·ligència artificial i metrologia quàntica
Les activitats se centraran en la comunicació quàntica i ciberseguretat, computació i simulació quàntica, intel·ligència artificial i metrologia quàntica | CC0

Instituts d'investigació liderats per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el sector industrial han creat el consorci QuantumCAT per desenvolupar un node de tecnologies quàntiques a Catalunya. L'objectiu del hub és transferir al mercat els descobriments realitzats en els laboratoris d'investigació, mitjançant implementacions i aplicacions industrials viables. Es vol promoure tecnologies específiques i d'alt potencial, fomentar el seu desplegament amb acords col·laboratius, facilitar la difusió d'estratègies exitoses i fer accions de divulgació.

El hub coordinarà activitats en diverses àrees tecnològiques com comunicació quàntica i ciberseguretat, computació i simulació quàntica, intel·ligència artificial i metrologia quàntica.

Coneixement per fer competitives les empreses

El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, ha assegurat que l'aposta per un node de tecnologies quàntiques és "estratègica" si es vol fer der Catalunya un país líder, "generant el coneixement necessari per aportar competitivitat a les empreses i ocupació de qualitat i benestar a la societat".

De la seva banda, el conseller de Polítiques Digital, Jordi Puigneró, ha assegurat que Catalunya "té les capacitat per a convertir-se en una regió líder en el desenvolupament de tecnologies quàntiques". Ha afegit que l'àrea de la criptografia quàntica per a comunicacions crítiques és d'especial interès per al Govern ja que ha de permetre millorar la seguretat i privacitat de les xarxes de comunicació.

El consorci inclou institucions d'investigació com l'ICFO, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica (UPC), la de Barcelona (UB), la Fundació i2CAT, el Barcelona Supercomputing Center i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia. També hi són com a col·laboradors l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) i el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM). En l'àmbit industrial, hi ha Metempsy, Grup Volkswagen, MemComputing, VetGENOMICS, BcnINnova, Cellnex, Keysight Technologies, Quside, Grupo AIA, Everis i Telefònica I+D, entre d'altres.