Normes consensuades i formació digital: les claus per relacionar-se amb les pantalles
La Plataforma per a l’Educació Mediàtica publica un conjunt de recomanacions per millorar l’adopció de la tecnologia des de l’edat infantil fins a l’adultesa
Categories:
L’ús excessiu i no controlat de pantalles i dispositius digitals, tant en la infància com en l’adultesa, és un dels temes candents que no deixa mai d’aparèixer sobre taula, especialment durant els darrers mesos, arran del debat al voltant dels telèfons mòbils a les escoles. Amb la intenció d’esvair dubtes i incerteses i servir de far per a les famílies, la Plataforma per a l’Educació Mediàtica, una aliança conformada per una quarantena d’entitats del món audiovisual, la comunicació i la pedagogia, ha publicat una sèrie de recomanacions per regular el consum de les pantalles en cadascuna de les etapes vitals.
Les orientacions han estat escollides per un grup d’experts en alfabetització digital de diferents universitats i entitats catalanes i es basa en tres idees clau: promoure una integració conscient i equilibrada de la tecnologia en l’educació; ensenyar competències digitals en tots els nivells educatius; i prevenir la violència digital i el ciberassetjament. Les recomanacions s’han recopilat en cinc infografies, una amb consells generals i la resta dedicades cadascuna a una etapa vital concreta (primera infància, primària, secundària i educació postobligatòria i adultesa).
Les orientacions generals estan totes vinculades a l’empoderament tecnològic. Els autors recomanen anar més enllà de la tècnica en les competències digitals, parant atenció a aspectes com els instruments, la comunicació, la identitat digital o la seguretat. També aconsella pactar regles consensuades i establir límits saludables, prioritzar l’experiència més enllà de la pantalla i adoptar una actitud d’alerta digital en tots els nostres moviments cibernètics. A més, recorda que els adults són el model a seguir dels més petits, també en la relació que mantenen amb la tecnologia.
Els adults tenen la responsabilitat d'exercir de models de conducta dels més petits en l'ús que fan de la tecnologia
En l’àmbit de la primera infantesa, el document aconsella evitar l’ús de pantalles dels zero als tres anys, i entre els tres i els sis, limitar-la a una hora diària i sempre sota la supervisió d’una persona adulta. Entre les situacions en què s’ha d’esquivar el seu ús es destaquen l’hora de menjar, anar a dormir o com a mètode de tranquil·lització. En aquesta primera etapa es fan imprescindibles les normes digitals, que es poden anar flexibilitzant i negociant a mesura que els infants entren en l’educació primària. En tot cas, és en aquests anys en què és més important que mai ser bons models a seguir amb la tecnologia, a més d’intentar aprofitar les estones de consum digital com una activitat en família i sempre assegurant-ne la seguretat.
Fent el pas a l’educació primària, els experts segmenten les recomanacions en funció de l’interval d’edat. Entre els set i els 10 anys es pot començar a permetre l’ús de les pantalles per a l’oci, com a màxim una hora al dia i en funció de la maduresa de l’infant; mentre que a partir dels 11 o els 12 és quan es pot començar a augmentar aquest límit. En tots els casos, s’ha d’explicar la relació amb la salut d’aquests límits i establir-los perquè puguin fer altres activitats per al seu desenvolupament, com llegir, jugar i col·laborar en tasques domèstiques. És la responsabilitat dels pares i tutors formar-los perquè es comportin com cal a internet, amb respecte i prudència, així com estar informat de quina classe de consum digital fan. Amb tot, s’aconsella prioritzar les activitats de lleure no digital per entrenar l’empatia i altres emocions, i evitar l’ús dels mòbils a l’escola, tant a les classes com en les estones de descans.
Es recomana establir normes i límits de temps i espai en l'ús de pantalles des de la infantesa i anar-les flexibilitzant i pactant amb els joves a mesura que creixen
La secundària és el moment en què els experts recomanen començar a donar autonomia als adolescents i fer-los prendre consciència de les oportunitats i els riscos que comporta internet. Les normes i límits d’ús es mantenen, però ara pactats amb ells, sempre intentant que els deixin fora de l’habitació quan dormen o que els apaguin a classe i durant els àpats. Novament, es recomana ser conscient de quin tipus de consum digital fan, oferir-los alternatives no a l’aire lliure i sense pantalles per socialitzar i entretenir-se i fomentar que siguin ells mateixos els qui tinguin cura d’aspectes com la privacitat a la xarxa.
Finalment, les recomanacions per a l’educació postobligatòria i l’adultesa són molt similars a les de la secundària, amb una plena autonomia dels joves amb la tecnologia. En aquestes edats es recorda els riscos del sedentarisme i l’aïllament i es convida a fer un ús autoregulat de les pantalles, a més a més d’incidir en aspectes com la privacitat, la intimitat, la cura de la identitat digital o la importància de prendre una postura crítica en el consum a internet.