L’extracció de l’oli i l’aprofitament de l’aigua de reg lideren les innovacions premiades als PITA i RuralApps 2023

En els dos guardons s’han distingit cinc iniciatives on la tecnologia està present en els serveis i productes, posant en el centre del debat la sostenibilitat i l’eficiència energètica

Redacció

ModpW AgriTechologies és capaç d’oferir una gestió detallada del reg i la fertilització, així com informació detallada mitjançant sensors i estudis agronòmics
ModpW AgriTechologies és capaç d’oferir una gestió detallada del reg i la fertilització, així com informació detallada mitjançant sensors i estudis agronòmics | Lumin Osity (Unsplash)

La sostenibilitat i la gestió de recursos són dos aspectes que en els últims anys estan agafant molta importància en el sector agroalimentari i han estat els grans protagonistes del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i els guardons Ruralapps 2023, ambdós organitzats pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En el primer cas, s’han premiat tres projectes: dos d’ells basats en la innovació en l’extracció de l’oli i, un tercer, en la transformació d’una finca abandonada. Pel que fa al segon reconeixement, s’ha distingit una solució digital per a la gestió professional del reg i una aplicació que monitora l’alimentació de pacients de càncer.

Els PITA han donat tres guanyadors, que se’ls ha reconegut per incorporar innovacions en els seus productes o serveis, millorant la competitivitat i sostenibilitat. Una de les iniciatives distingides de la modalitat agroalimentària ha estat de la Cooperativa Agrícola de la Selva del Camp (COSELVA) per un nou sistema d’extracció de l’oli. Aquest combina dues tecnologies, l’extracció en fred i al buit, per aconseguir una major quantitat que altres sistemes convencionals. Més enllà d’augmentar el rendiment de les mateixes olives, ofereix una millor conservació dels compostos aromàtics davant les altres temperatures i l’oxidació amb l’aire.

El segon guanyador és la companyia Torclum, que també se centra en el procés d’elaboració i extracció d’oli d’oliva. En aquest cas, l’empresa ubicada a la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) es dedica a la producció ecològica de la tipologia arbequina i ha impulsat un mètode tant pel cultiu de l’olivera com per l’extracció, patentant un mecanisme capaç de separar el pinyol de la polpa sense trencar-ho. D’aquesta forma, s’ha reduït el consum energètic i augmentat la producció, a més de generar adob destinat als arbres.

També s’ha reconegut als PITA l’empresa Faustina Solà-Morales Capdevila per la transformació d’una finca abandonada, Mas Planeses, ubicada a Sant Ferriol (Garrotxa) que ara integra l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura en un mateix sistema alimentari sostenible. En aquest model de gestió hi tenen cabuda diferents elements a la vegada com les vaques de llet en nou hectàrees de pastura, la creació d’un hort ecològic o el control d’un bosc de més de 60 hectàrees per l’obtenció de la llenya i la creació de biomassa.

Ruralapps 2023: reg i acompanyament dietètic

La desena edició dels premis Ruralapps, que distingeix companyies desenvolupadores de solucions i aplicacions tecnològiques innovadores, ha guardonat en la modalitat professional la iniciativa ModpW AgriTechologies, que ofereix una gestió detallada del reg i la fertilització dels camps. D’aquesta manera, a través d’una plataforma es poden optimitzar els diferents recursos traient el màxim rendiment del cultiu, alhora que, mitjançant sensors i estudis agronòmics, permet als pagesos ajustar les accions i reduir el malbaratament.

En últim lloc, també s’ha reconegut Oncoalicia, de la Fundació Alícia, Alimentació i Ciència que ajuda a les persones afectades de càncer a menjar de manera segura, autosuficient i sempre adaptada a les necessitats i efectes secundaris de cada cas. El projecte, guardonat en la categoria de ciència ciutadana, proposa un acompanyament dietètic pensat sobretot per aquelles persones que viuen lluny de l’àmbit urbà i que no tenen tan fàcil accés a tractaments ni a professionals.