HortaGest, el gestor de les dades de la pagesia
La plataforma catalana automatitza la recollida d’informació relacionada amb l’activitat del camp per facilitar la presa de decisions de les explotacions petites
Categories:
“Ser pagès és dur a escala de treball físic al camp, que és el que més es veu, però quan arribes a casa també et trobes amb paperassa de facturació, comandes, quadern de camp... aquesta part és menys visible i és la que més maldecaps genera”. Això és el que resol el programari de gestió agrícola HortaGest, creat pels pagesos Gerard Pibernat i Jordi Puig i guardonat en l’última edició dels premis Ruralapps. La seva proposta ha facilitat a les explotacions aplicar el big data i l’automatització a la feina al camp amb una plataforma que permet portar la part comptable amb més facilitat i emmagatzemat unes dades vitals per a la presa de decisions futures sobre el negoci.
Analògic, aquest és l’adjectiu que habitualment s’atribueix al sector primari. I malgrat que es poden trobar una àmplia diversitat de solucions per resoldre necessitats concretes dels professionals de l’agricultura i la ramaderia, cap d’elles està pensada per a empreses petites o que necessiten una gestió integral dels processos. “Basant-nos en els nostres problemes del dia a dia, hem dissenyat un programa per a pimes”, explica Puig, “no està pensat perquè l’usin grans empreses, que ja tenen tècnics i capacitat per integrar eines més grans, sinó que volem ajudar l’autònom que necessita agilitzar el dia a dia”.
HortaGest està pensada per a autònoms que necessiten una eina general per agilitzar la gestió del dia a dia
La primera pedra la va posar Pibernat, informàtic de professió abans de fer el pas a l’agricultura, per resoldre les traves de la seva finca, Horta Pibernat. La proposta va interessar a Puig, doctor en Ciències Ambientals i propietari d’Espigall, que s’hi va sumar per fer créixer la idea i convertir-la en un software que ajudés els companys de professió. “La proposta havia de servir per fer factures, bolcar les dades de la producció al quadern de camp i portar un control més fàcil de tot, però vam decidir ampliar-ho per integrar-hi les comandes a través del web dels clients i fer arribar la informació automàticament a les comptabilitats d’autònom i al quadern de camp del Departament d’Agricultura, així nosaltres només ho hem de validar”, assenyala. És a dir, la plataforma s’alimenta de les dades que entra el pagès als paràmetres definits, xucla la informació que arriba d’altres canals i l’endreça tota al lloc on pertoca.
El següent pas va ser afegit un sistema de control dels moviments bancaris i un altre per al control de les hores de feina dels treballadors, i per enviar-los al mòbil les tasques a executar dia, reportar els resultats i carregar-ho al quadern de camp. El resultat ha estat, en el cas de Puig, una reducció del 80% de la feina de tramitació i facturació, i un increment de fins a tres vegades el preu per hora dels treballadors.
Empoderar la pagesia com a empresària
HortaGest ja està donant bons resultats al sector agrícola i preveuen estendre la solució al sector ramader. A llarg termini, l’objectiu també és abordar l’explotació de les dades i permetre fer anàlisis d’hores treballades i costos, per exemple, per incrementar la productivitat i millorar la presa de decisions pel que fa a organització de l’equip o quantitat que cal plantar de cada producte segons la demanda, entre altres.
El principal problema amb el qual es troba la plataforma per penetrar al sector és la inversió inicial de temps: “Cal fer l’esforç d’entrar-hi les dades abans que el sistema funcioni amb tot automatitzat”. I és que Puig reconeix que aquest ha estat el punt feble que ha fet que alguns interessats s’hagin fet enrere, sobretot perquè, com diu, “falta consciència sobre el valor de les dades”. Com també hi ha clara manca de digitalització del sector, la causa de la qual és “una mitjana d’edat dels pagesos que està en els 50 llargs”. Segons Puig, no hi ha una falta de plataformes, sinó que calen joves que estiguin disposats a seguir amb la professió.
Cal conscienciar sobre el valor de les dades al sector terciari per optimitzar la feina i facilitar la presa de decisions
Amb HortaGest, pensada per “empoderar el pagès com a empresari”, esperen fer més lleugera la feina del dia a dia i aconseguir una independència respecte dels intermediaris i dels serveis que feien que “les explotacions no fossin eficients”. “La voluntat és comercialitzar-ho perquè cadascú pugui portar la seva comptabilitat sense dependre de ningú”, afegeix.
L’èxit que la plataforma ha donat fins al moment és el resultat del treball conjunt amb altres professionals del sector. “Hem volgut crear una cosa fàcil, intuïtiva i pràctica, per això hem anat parlant amb els companys”, apunta Puig, qui lamenta que sovint els programadors es preocupen per crear un producte “maco, visible i high tech” sense diàleg amb l’equip que l’ha de posar en marxa.