Les ofertes laborals vinculades a la IA creixen un 20% respecte al 2022

En l’últim any s’han publicat 2.746 llocs de feina sobre aquesta tecnologia amb Barcelona com una de les ciutats punteres de l’Estat espanyol

Categories:

Redacció

Es prediu que l’any 2026 vuit de cada deu companyies tecnològiques usin la intel·ligència artificial i que el 2036 es generin més de 500 milions de llocs de treball
Es prediu que l’any 2026 vuit de cada deu companyies tecnològiques usin la intel·ligència artificial i que el 2036 es generin més de 500 milions de llocs de treball | Sigmund (Unsplash)

La intel·ligència artificial (IA), des de la seva aparició, ha entrat amb molta força al mercat laboral i és un nou paradigma que les empreses han de saber-hi fer front. Per aquest motiu, i segons un estudi realitzat pel portal Infojobs, a l’Estat espanyol han augmentat un 20% les ofertes de feina en comparació amb l’any anterior. En concret, s’han publicat 2.746 llocs de treball amb Barcelona i Madrid com a principals ciutats, concentrant gairebé la meitat de l’oferta.

Entre els càrrecs més demandats hi ha els enginyers d’aprenentatge automàtic, els enginyers de visió artificial, els enginyers d’intel·ligència artificial, els arquitectes del núvol i els especialistes en dades. Pel que fa als sectors, el ventall s’està ampliant més enllà del camp purament tecnològic. Empreses del sector salut, educació, dret o disseny reclamen cada cop més aquests tipus de perfils.

A la vegada, es preveu que continuï creixent aquesta nova manera de treballar que els autors de l’informe qualifiquen de “canvi sense precedents” i que fomenta l’aparició de noves professions. De fet, una investigació de la consultora Gartner prediu que l’any 2026 el 80% de les empreses tecnològiques faran servir la IA generativa i que el 2036 s’hauran creat a tot el món al voltant de 500 milions de nous llocs de treball relacionats.

Des de la Unió Europea s’intenta regular l’ús d’aquesta tecnologia. Recentment, ha quedat inaugurat el primer Institut de Seguretat d’IA del món, per la qual cosa els 29 països signants es comprometen al desenvolupament responsable i a la prevenció de riscos. A més, des del Parlament Europeu també s’està treballant amb una regulació sobre la matèria, amb l’objectiu que es garanteixin i respectin les llibertats i drets de la ciutadania, però sense obstaculitzar la innovació.