La UPC estrena un nou laboratori destinat a la investigació de tecnologies basades en l’hidrogen

L’espai, que compta amb una planta de generació pròpia, vol oferir suport tècnic a la indústria i visibilitzar les solucions al món empresarial i acadèmic

Categories:

Redacció

L'equipament té un espai de 340 km² i en l'actualitat pot generar fins a 18 kW d'electricitat i 6 kg d'hidrogen diaris
L'equipament té un espai de 340 km² i en l'actualitat pot generar fins a 18 kW d'electricitat i 6 kg d'hidrogen diaris | UPC

El Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) disposa des del passat divendres del Laboratori d’Hidrogen, una nova instal·lació ubicada a la tercera planta de l’edifici C que vol convertir-se en un referent de la investigació de tecnologies i solucions basades en l’hidrogen verd. El projecte ha tingut un pressupost de 2,2 milions d’euros, dels quals la meitat han estat finançats a través d’un ajut del departament de Recerca i Universitats de la Generalitat.

El nou equipament disposa d’un espai de 340 km² i té com a gran protagonista una planta pilot de producció d’hidrogen instal·lada al terrat que, juntament amb les plaques solars, produeix tota l’electricitat i hidrogen necessaris per als projectes d’investigació. En l’actualitat, la instal·lació pot arribar a generar 13 kW de potència elèctrica a través de les plaques fotovoltaiques i 5 kW amb una microxarxa de piles de combustible, però s’espera que en el futur la quantitat arribi als 40 kW i 10 kW, respectivament. De la mateixa manera, la planta pot produir avui un màxim de 6 kg diaris d’hidrogen, amb una capacitat d’emmagatzematge de 17 kg a 300 bars de pressió, però més endavant els límits arribaran als 40 kg de producció diària, i als 34 kg d’emmagatzematge.

El Laboratori d’Hidrogen està pensat com un espai que ofereixi suport tècnic i proves de durabilitat a la indústria, i vol establir-se com un aparador de la tecnologia de l’hidrogen per al sector empresarial i el món acadèmic. “És una infraestructura única a l’Estat i de les poques actualment en funcionament a la Unió Europea, que fa que Catalunya guanyi centralitat en l’àmbit de l’hidrogen verd i la transició energètica”, ha assegurat el rector de la UPC, Daniel Crespo, durant la inauguració de l’equipament.

Aquest moviment suposa un pas més en l’assentament de la universitat com un referent dins del sector, després que el 2022 creés el Centre Específic de Recerca de l’Hidrogen (CER-H2), que ja aglomera més de 30 investigadors de nou grups de recerca. En aquest centre es treballa en projectes com nous sistemes d’emmagatzematge d’hidrogen líquid, catalitzadors bimetàl·lics per a la producció d’hidrogen verd i blau o sistemes intel·ligents de combustió d’hidrogen per descarbonitzar la indústria del vidre, cimentera, siderúrgica i ceràmica. Un dels darrers resultats d’aquesta institució és la creació d’un fotocatalitzador capaç de produir hidrogen a partir de la llum solar.