Indox construeix a La Segarra la primera planta d’hidrogen verd de Catalunya

Les instal·lacions permetran cobrir el 10% de les necessitats tèrmiques de la fàbrica

Categories:

ACN

La planta de generació d'hidrogen té una capacitat de 3.600 metres cúbics per any d'hidrogen
La planta de generació d'hidrogen té una capacitat de 3.600 metres cúbics per any d'hidrogen | Anna Berga (ACN)

L'Empresa Indox Energy Systems ha inaugurat aquest divendres la seva nova planta d'hidrogen verd a les instal·lacions que la companyia té a Fonolleres, al municipi de Granyanella (La Segarra). L’equipament d’Indox s’ha convertit en la primera planta industrial de Catalunya que produeix aquest tipus d’energia i la reutilitza; concretament, en els processos de cabina de pintora i calefacció de l’empresa.

La nova planta compta amb una tecnologia innovadora d'última generació capaç de generar hidrogen verd que es reutilitzarà per als processos tèrmics de fabricació de l'empresa. A través del procés electroquímic de l'electròlisi, la companyia obté l'hidrogen verd mitjançant energia elèctrica que prové de l'energia solar fotovoltaica procedent dels panells de la seva coberta. D'aquesta manera, aconsegueix un combustible procedent de fonts renovables que, a més a més, permet el seu emmagatzematge, transport i utilització.

Una vegada obtingut l'hidrogen, aquest és acumulat en un tanc, dissenyat i construït per la mateixa companyia que permet emmagatzemar energia. La planta de generació d'hidrogen té una capacitat de 3.600 metres cúbics per any d'hidrogen, que permet cobrir el 10% de les necessitats tèrmiques de la fàbrica de Fonolleres. Això no obstant, aquesta xifra es reduirà al 5% a causa de la normativa vigent, que limita al 5% la concentració màxima de mescla d'hidrogen davant el gas natural. En aquest sentit, des de l'empresa demanen una modificació de la llei per poder ampliar aquest topall.

Amb aquesta planta, l'empresa vol ser un referent de la transformació energètica cap a energies lliures de carboni i cap a la sostenibilitat. El seu director general, Albert Milé, ha recordat que la firma ja va ser un referent en el sector del gas natural liquat (GNL) i que ara volen ser "partícips directes" en el de l'hidrogen verd. "Volem ser una empresa de referència en el món de l'hidrogen i ens han de veure com a proveïdors globals de solucions integrals d'hidrogen", ha indicat.