Neix Obro Feel, un xat de WhatsApp per donar suport emocional a adolescents i joves

Les persones d’entre 14 i 29 anys poden contactar durant les 24 hores del dia per expressar les inquietuds i problemes

Categories:

RedaccióACN

L’objectiu de la prova pilot és detectar de forma precoç problemes de salut mental com depressió, idees suïcides o trastorns de conducta alimentària
L’objectiu de la prova pilot és detectar de forma precoç problemes de salut mental com depressió, idees suïcides o trastorns de conducta alimentària | Tim Mossholder (Unsplash)

El departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya ha activat Obro Feel, un xat de WhatsApp on s'ofereix suport emocional a adolescents i joves d'entre 14 i 29 anys. El servei està actiu les 24 hores perquè puguin contactar-hi per expressar les seves inquietuds o problemes a través de la plataforma de missatgeria. De moment, es tracta d’una prova pilot per detectar precoçment problemes de salut mental com depressió, idees suïcides o trastorns de conducta alimentària.

Aquells que ho necessitin, poden contactar al llarg de tot el dia i cada dia de la setmana per rebre suport i acompanyament. Només han d’afegir el número de telèfon 690 354 155 als seus contactes i iniciar una conversa a través de l’aplicació. A l’altra banda els atendrà una personal voluntària de la Fundació Ajuda i Esperança, que proporcionarà suport personalitzat de manera empàtica.

El Departament de Drets Socials considera el xat una bona via d’entrada pels joves i destaca la immediatesa i la confidencialitat. A més, s’informarà les persones de com accedir a serveis públics de salut i altres recursos com oficines de joves, associacions o entitats. Si es detecta una necessitat mèdica immediata, es derivarà el cas al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que s’emmarca en el Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya.

Les accions per detectar de forma precoç situacions de risc de salut mental no acaben amb Obro Feel. La secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut ha iniciat una prova pilot que, mitjançant un algoritme, extreu de les xarxes socials perfils demogràfics i comportaments de les persones joves amb tendències suïcides, depressió o trastorns de conducta alimentària. Aquest projecte, que compta amb la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), analitza els textos, les imatges i les interaccions per després poder dissenyar campanyes de sensibilització i prevenció que encaixin en els perfils extrets.