Tots els bancs europeus estaran obligats a oferir un servei de pagament instantani, a l’estil de Bizum

Les entitats no podran cobrar costos addicionals superiors als de qualsevol transferència habitual, segons han acordat els països de la UE

Redacció

La mesura pretén evitar que hi hagi cada dia uns 200.000 milions d’euros bloquejats en situació de trànsit que no es poden fer servir
La mesura pretén evitar que hi hagi cada dia uns 200.000 milions d’euros bloquejats en situació de trànsit que no es poden fer servir | Nick Pampoukidis (Unsplash)

Els països que integren la UE han arribat a un principi d’acord que obligarà els bancs a oferir un servei de pagament immediat, a l’estil de Bizum, sense costos addicionals al d’una transferència corrent. L'objectiu és que tots els consumidors puguin fer enviaments de diners en un màxim de deu segons, independentment del dia o hora, i que la transferència de crèdit es processi immediatament. També caldrà informar el pagador, en el mateix termini de deu segons, si els fons transferits s'han posat a disposició del beneficiari.

La mesura, que ha de ser ratificada pel ple del Parlament Europeu i pel Consell abans d’entrar en vigor, pretén evitar que hi hagi cada dia uns 200.000 milions d’euros bloquejats en situació de trànsit que no es poden fer servir per al consum o per invertir. De moment i exceptuant Espanya, el sistema de pagament immediat no acaba de tenir èxit en la resta de territori comunitari: un terç dels bancs de la UE encara no han posat en marxa cap fórmula semblant i les operacions d’aquest tipus només van significar l’11% del total de les que es van fer el 2021.

"Si finalment tira endavant la proposta, els clients gaudiran d’opcions de pagament més fluides, les empreses afrontaran costos més baixos i els sistemes de pagament de la UE en el seu conjunt seran més competitius”, ha destacat l’eurodiputat neerlandès Michiel Hoogeveen, un dels negociadors de la llei.