El Museu del Ferrocarril es renova amb la tecnologia immersiva com a protagonista
Els visitants podran experimentar la història del transport català amb una experiència de realitat augmentada i provar un simulador de conducció
Categories:
El Museu del Ferrocarril de Catalunya, ubicat a Vilanova i la Geltrú, ha apostat per les tecnologies immersives com a pal de paller de la “renovació profunda” que ha impulsat el centre en la seva exposició permanent. Les històriques naus de manteniment de les locomotores nord-americanes, datades del 1881, s’han convertit en un espai on passat i futur es donen la mà en un “viatge” interactiu on entra en joc la realitat augmentada i les propostes immersives.
La inauguració del nou museu es va celebrar el passat 27 d’octubre després de set anys d’obres, en els quals el govern espanyol ha invertit 3,4 milions d’euros. La renovació s’ha centrat en les dues naus històriques, de 1.500 m², que se sumen als 17.000 m² d’espais interiors i exteriors que ja oferia l’equipament als seus visitants. La nova exposició es converteix en l’eix central de la visita “per poder fer un viatge complet des del passat i fins al futur”, segons ha explicat la directora del Museu del Ferrocarril, Pilar Garcia. I és que l’exposició relata l’evolució des de finals del segle XIX amb un recorregut que comença a l’Estació de França de Barcelona com a espai “més emblemàtic” de la història del ferrocarril a Catalunya. Una maqueta en miniatura recrea minuciosament aquesta estació per donar peu a la grandiloqüent i històrica locomotora Caldas en un espai que ret homenatge al vessant més industrial del ferrocarril.

Garcia destaca que el nou format expositiu introdueix la realitat augmentada, la interacció constant del visitant i diversos muntatges auditius i audiovisuals. Al mateix temps, els visitants disposen d’una targeta “que els converteix en autèntics viatgers, amb un perfil particular que descobriran al final de l’itinerari”. Després del recorregut per la indústria, l’exposició condueix a la Gran Nau per conèixer de prop l’engranatge humà i tecnològic que hi ha rere el món ferroviari. Garcia confia que l’exposició permetrà als visitants “reflexionar” sobre què comporta tot el funcionament de la xarxa de trens “que diàriament utilitzen centenars de milers de persones sense pensar tota la gran complexitat que amaga”.
Un dels grans reclams del nou espai és la visita al Talgo II, que antigament estava a l’espai exterior, amb el consegüent deteriorament que això comportava. Amb el comboi, el museu posa èmfasi a tota la innovació que va suposar aquest tren quan va entrar en circulació a partir del 1950. Just al costat, el museu planta al mig de la Gran Nau una maqueta a mida real de com serà el Talgo que començarà a circular a partir del 2024, amb rengleres de tres seients i pantalles per a cada passatger. “L’exposició permet conèixer i reconèixer com la innovació s’ha anat incorporant al disseny dels vehicles per donar més confort al viatger”, explica Garcia, que assenyala el nou Talgo com un exemple de la “modernitat continuada” en què està immers el sector ferroviari. Una modernitat, apunta la directora, que els visitants ara també poden palpar a través d’un simulador de conducció i de diversos expositors immersius.