La Casa Amatller aposta per la realitat mixta

L’edifici de Puig i Cadafalch estrena el Museu Digital amb una exposició permanent sobre els origens del modernisme i una temporal sobre dracs

Categories:

ACN

El Museu Digital de la Casa Amatller compta amb 2.000 metres quadrats amb sales immersives de 360º i estances amb realitat virtual
El Museu Digital de la Casa Amatller compta amb 2.000 metres quadrats amb sales immersives de 360º i estances amb realitat virtual | Guillem Roset (ACN)

La Casa Amatller de Josep Puig i Cadafalch ha obert les portes del Museu Digital, un nou espai de referència pel modernisme a Barcelona que promet retornar el visitant a l’any 1900. Les noves instal·lacions, que s’han estrenat el Dia dels Museus, tenen una superfície de 2.000 metres quadrats, amb una sala immersiva 360 graus, una estança de realitat virtual i instal·lacions interactives.

El Museu Digital comptarà sempre amb una exposició permanent, una exposició temporal i una agenda d’activitats culturals que “revitalitzaran l’edifici, donant-li moviment propi i un espai de pensament”. La primera experiència es podrà visitar sempre i se centra en el Modernisme com a moviment artístic i en els orígens de la Barcelona actual, mentre que la segona, de caràcter temporal, es titula Dracs del Modernisme i està dedicada a les representacions d’aquesta figura mitològica, tant a Catalunya com a la resta del món.

En paraules del director artístic del Museu Digital i d’IDEAL, Jordi Sellas, el nou equipament convida el visitant a reviure “de quina manera la caiguda de les muralles va generar un efecte transformador que des de Barcelona es va estendre a la resta de Catalunya i que va desembocar en un espectacular creixement econòmic, social i cultural”. La mostra compta amb una gran cúpula que projecta un mapping que explica aquest procés històric, a més a més d’una projecció amb els detalls de la façana de la Casa Amatller i de la família.

El recorregut continua amb una sala familiar interactiva, La mansana de la discòrdia. La sala projecta la composició animada i els personatges més emblemàtics del Modernisme català, il·lustrada per l’artista catalana Pilarín Bayés. Els participants experimentaran l’experiència en una acció de sketch and post, un escaneig que incorpora vuit personatges que els visitants pinten i escanegen i es projecten a la pantalla dins del dibuix animat, en un espai visible per a tots. També hi ha una zona expositiva tradicional que submergeix els assistents en l’entorn més íntim de la família Amatller a partir d'objectes originals de la família, com les càmeres fotogràfiques que utilitzaven, àlbums de viatges, monedes, binocles, maletes o necessers de complements.

El Museu Digital debuta amb una exposició immersiva temporal dedicada als dracs | Imatge: Guillem Roset (ACN)

Per la seva banda, la mostra temporal dedicada als dracs és una experiència audiovisual de 360°, de 25 minuts de durada, produïda amb la col·laboració de Layers of Reality, que endinsa els espectadors en la llegenda i el mite dels dracs de manera envoltant.  El viatge es fa a partir d’imatges i altres suports artístics i documentals, així com de motion graphics, animacions en 2D i 3D, efectes digitals i altres tècniques generatives. L’espai de quasi 400 m² compta amb més de 500 m² de pantalla i una cúpula domo que ofereix un valor afegit a l’experiència.