Un assistent virtual per a persones sordes guanya el Premi STEM Responsable 2023

Els guardons també han reconegut una app perquè infants amb discapacitats intel·lectuals aprenguin a llegir i un sistema de reconeixement de la parla per persones amb afàsia

Redacció

Els Premis STEM Responsable volen reconèixer les solucions cientificotecnològiques que millorin la vida de les persones amb discapacitat
Els Premis STEM Responsable volen reconèixer les solucions cientificotecnològiques que millorin la vida de les persones amb discapacitat | Nestlé

L’estudiant de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Marta Vázquez ha guanyat la primera edició del Premi STEM Responsable 2023 amb la creació d’un assistent virtual dissenyat per fer d’intermediari en trucades d’emergències entre persones sordes i el personal qualificat. Els guardons, impulsats per la mateixa universitat, Nestlé i la Fundació Randstad, volen reconèixer aquelles solucions de l’àmbit de les STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) que millorin d’alguna manera la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

El projecte de Vázquez neix com una solució a una necessitat que havia detectat ella mateixa com a persona sorda amb implants coclears: la impossibilitat de comunicar-se amb el servei d’emergències en un accident si els aparells es trenquessin o deixessin de funcionar. “L'accessibilitat del telèfon d'emergències és un problema reconegut obertament per la Comissió Europea i, de fet, Espanya ha estat sancionada per no garantir-la”, denuncia. Amb aquest obstacle en ment, la graduada en Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació va dissenyar un assistent que permet a les persones sordes parlar per escrit, fer servir la veu o rebre la informació en llengua de signes, de manera que actuï d’intèrpret amb els tècnics d’emergències.

Vázquez: “L'accessibilitat del telèfon d'emergències és un problema reconegut obertament per la Comissió Europea i, de fet, Espanya ha estat sancionada per no garantir-la”

El segon premi dels guardons STEM Responsable se l’ha endut Gemma Fàbregas, cofundadora de Diversity Apps i creadora de Jo també llegeixo, una aplicació dissenyada per facilitar l’aprenentatge de lectura als infants amb síndrome de Down i altres tipus de discapacitat intel·lectual. Aquesta solució, que ja han fet servir més de 7.000 usuaris, busca la manera d’adaptar el mètode de lectura global a les característiques d’aquestes persones, fent servir la memòria visual per aprendre des del conjunt (paraules o frases) als elements més específics (síl·labes i lletres). El projecte neix de l’experiència personal, en veure les dificultats que la filla de la seva sòcia i amiga dels seus fills té a l’hora de llegir: "La Martina domina molt la tecnologia, però amb deu anys no sap llegir. Per què, si pot aprendre tantes coses? Igual que a nosaltres ens va impactar aprendre a llegir i fer-ho entenent el que llegíem, també impacta aquestes persones, que són prop d'un 3% de la població mundial. Els canvia la vida quant a estimulació cognitiva i quant a tenir una base per continuar-se formant, autonomia, confiança en si mateixos i autoestima més elevada".

Finalment, el tercer premi s’ha atorgat a Mónica Romero, creadora d’un mètode d’aprenentatge semisupervisat per al reconeixement de la parla per a persones amb afàsia, un trastorn de llenguatge que provoca dificultats a l’hora de llegir, escriure o expressar allò que es vol dir. “Aquesta àrea no té prou estudis, sobretot en diferents idiomes. La necessitat de proporcionar-los una eina més efectiva i precisa per expressar-se i connectar-se amb els altres em va portar a aquest projecte”, explica Romero. Segons la creadora, els actuals sistemes de reconeixement de la parla tenen complicacions a l’hora d’identificar veus inintel·ligibles, i hi ha molt poques dades de pacients amb afàsia per entrenar-los. Per esmenar-ho, la científica de dades va aplicar mètodes d’aprenentatge semisupervisat al conjunt de dades AphasiaBank, amb els quals va aconseguir “millores significatives” en anglès i un punt de referència per a l’espanyol. “En incrementar la precisió i el rendiment dels sistemes de reconeixement automàtics de la parla dels pacients amb afàsia, en facilitem la comunicació i la integració a la societat, la qual cosa eleva la seva independència i qualitat de vida”, assegura.