Neix Gàvius, una aplicació mòbil que facilita a la ciutadania tramitar ajuts socials

Les proves pilot s’estan aplicant a Gavà des de 2021 i està previst que la plataforma es llanci de manera definitiva a finals d’any

Redacció

El projecte Gàvius utilitza la intel·ligència artificial en diferents processos com la identificació de l’usuari o l’anàlisi de dades
El projecte Gàvius utilitza la intel·ligència artificial en diferents processos com la identificació de l’usuari o l’anàlisi de dades | Tim Samuel (Pexels)

L’Ajuntament de Gavà ha impulsat el projecte Gàvius, un assistent virtual que permet a la ciutadania consultar les subvencions i ajuts socials que poden rebre a través d’una aplicació mòbil i automatitzar tots els processos. D’aquesta manera, des del mateix telèfon intel·ligent, els veïns del municipi poden gestionar les sol·licituds i els cobraments d’una manera còmoda, ràpida i senzilla. Les proves pilots es duen a terme a la localitat del Baix Llobregat des de 2021 i està previst que la seva implementació definitiva sigui a finals d’any.

La plataforma ha estat creada per l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Barcelona (IDEAI-UPC) conjuntament amb el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE). L’app fa ús de la intel·ligència artificial en el procés d'identificació dels usuaris amb mètodes biomètrics o a l’hora de seleccionar potencials receptors. Alhora, presenta la funció de recollir i analitzar les dades, aportant informacions que poden ajudar a prendre decisions als equips de govern.

Gàvius vol ser la resposta als ajuntaments per mostrar-se més accessible als veïns i, alhora, adaptar-se a la transformació digital de les administracions públiques. Ja hi ha altres localitats que estan treballant en un projecte de les mateixes característiques, com Mataró, que serà la segona localitat catalana que espera que a finals de 2023 el seu assistent virtual pugui també estar operatiu per a la ciutadania.