Europa i la IA, entre la llei i la pressa
Experts i companyies coincideixen en la reclamació d’una legislació àgil i entenedora a escala global
Categories:
L’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) sembla no tenir aturador i, en els últims temps, ha estat objecte de debat per la seva regulació per part de les administracions públiques. “Tot està evolucionant molt de pressa, és com una revolució industrial”, ha llançat l’analista de dades de Google, Luis Velasco, en una jornada organitzada pel Cercle Tecnològic i la Fundació puntCat sobre aquesta tecnologia. “En els últims tres anys, el nombre de tasques que la màquina fa millor que la persona s’ha multiplicat per cinc”, ha afegit.
La Comissió Europea va plantejar el passat mes de juny unes primeres bases per garantir la seguretat als ciutadans i les empreses, una mesura que el director del Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Josep Maria Martorell, considera que “es va tard en la implementació d’unes lleis sobre les eines d’IA”. “A Europa fa més de 40 anys que no fem polítiques i iniciatives digitals tecnològiques i no som un actor com sí que ho són els Estats Units. No es tracta del fet ser proteccionista o no, sinó de competir en mercats globals”, ha afegit.
En la mateixa direcció ha apuntat Karina Gibert, directora del centre d’investigació Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC) remarcant la importància de ser competitiu i àgil si realment es vol tenir una veu autoritzada en el moment de decidir les normes d’aquesta tecnologia: “Mentre s’està redactant la primera llei per aprovar, la intel·ligència artificial ja s’ha passat diferents pantalles”. Per altra banda, ha apel·lat la cultura i l'ètica com a millor mètode de defensa perquè “la regulació sempre anirà per darrere de la tecnologia i la principal funció d’aquesta serà sancionadora, no una garantia dels drets dels usuaris”.
Gibert: “No ens podem creure que amb la regulació ho solucionarem tot. Mentre tu has creat el primer document per aprovar, la IA ja ha passat diverses pantalles. És una mostra que sempre anirà per darrere. Per això és clau que treballem en cultura i ètica”
“Internet dona gran resultat a través de les seves eines, però no t’expliquen com hi arriben”, ha insistit Gibert, afegint que “si ara aquests resultats els fem servir per prendre decisions importants, hem de saber com funcionen, quin argument presenten”. Per Martorell, fins ara se li ha donat un tracte de favoritisme a tota aquella tecnologia digital per davant del món físic i això serveix per entendre la dificultat actual que es té de controlar-la.
Des d’una perspectiva més empresarial, el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, ha remarcat el paper que juguen les companyies tecnològiques en aquesta revolució social: “Com a sector TIC, hem de canviar de mentalitat, el nostre ADN s’ha de basar en eixos com l’ètica, la transparència i l’educació”. De fet, ha apuntat l’objectiu de “fer més divulgació des de les companyies”, ja que “si hem d’esperar a fer que tercers ho regulin, arribarem tard”.
El sector, pendent del “com”
“Sempre és bona notícia l’existència d’unes lleis, sobretot amb l’aplicació de la IA, però és important conèixer la manera com es dissenya”, ha reclamat l’especialista en cap de dades al núvol i IA del sector públic de Microsoft, Adrián González. Per arribar a una solució que tothom entengui, des de la seva experiència, s’han d’involucrar tots els actors possibles, com ja s’està duent a terme a països com Hongria o Alemanya, on s’apliquen simulacions de regulacions a empreses de diferent tipologia.
González: “És important saber la manera com es dissenya aquesta regulació. Hi ha d’haver un compromís entre els que produeixen i els que apliquen. Fins i tot als Estats Units es va discutir en el seu moment”
Són moltes les veus que destaquen el paper democratitzador que tenen les eines d’IA, però pel director de tecnologia en ciència de dades i governança d’IBM, Jose Ventura, hi ha d’haver una diferenciació a nivell d’usuari i de professional: “No és del tot bo que tothom tingui a l’abast sistemes tan potents. Si bé és correcte l’ús general de la tecnologia més puntera per fer un resum o planificar un viatge, hi hauria d’haver una especialització en el moment en què s’entra al món empresarial. El risc més gran de la intel·ligència artificial continuen sent les persones”.