La ‘start-up’ eRoots desenvolupa un ‘software’ que detecta les necessitats de la xarxa elèctrica renovable

El sistema de l’empresa catalana treballa amb algoritmes capaços de fer càlculs complexos, avaluar situacions prèvies i crear simulacions

Categories:

Redacció

La companyia busca detectar els possibles errors del sistema i millorar el rendiment de les xarxes d’origen eòlic i fotovoltaic
La companyia busca detectar els possibles errors del sistema i millorar el rendiment de les xarxes d’origen eòlic i fotovoltaic | American Public Power Association (Unsplash)

La start-up catalana eRoots Analytics ha desenvolupat un software pioner a escala mundial que analitza les necessitats específiques de la xarxa elèctrica renovable. La companyia se centra en l’estudi de les xarxes d’origen eòlic i fotovoltaic i permet detectar els possibles errors del sistema i millorar-ne el rendiment. El sistema creat treballa amb algoritmes que analitzen i gestionen les especificitats a través de càlculs complexos, l’avaluació de situacions prèvies i la creació de simulacions.

Fins al moment, s’estudiaven les diferents fonts d’energia per igual tot i tenir cadascuna la seva pròpia naturalitat. Per una banda, les renovables es basen en l’electrònica de potència, capaç d’adaptar i transformar l’energia. Per a l’altra, aquelles fonts convencionals, com ara el carbó o la nuclear, utilitzen generadors síncrons acoblats a turbines i suporten intensitats diferents.  

Amb el nou programari desenvolupat per eRoots, es pot preveure i entendre el comportament i els efectes de les xarxes de fonts renovables. Per exemple, calculant la intensitat de curtcircuit de forma precisa, és més fàcil dissenyar sistemes de protecció adequats i evitar costos addicionals i pèrdues de temps. Ara com ara, l’empresa té previst arrencar la fase pilot aquest 2023 amb companyies del sector i calculen començar-ho a comercialitzar l’any vinent o a principis de 2025.