7 videojocs de l’IndieDevDay que no et pots perdre
Trencaclosques, misteri, humor i granges on l’estil artístic brilla per la seva pluralitat
Categories:
Allò que va començar com una petita trobada per a desenvolupadors amateurs ara fa sis anys al Canòdrom de Barcelona s’ha acabat convertint, per mèrits propis, en una de les principals fires de videojocs, independents i de totes les mides, de Catalunya i de l’Estat espanyol. L’IndieDevDay reuneix entre el 8 i el 10 de setembre més de 190 videojocs indie d’arreu del món, amb un alt percentatge d’estudis nascuts al Principat. La fira, que enguany s’estrena a la Farga, ofereix tota mena de propostes lúdiques i narratives per a satisfer a qualsevol classe de jugador, a més a més de comptar amb un esdeveniment dedicat a Steam, on trobareu bona part de les demos i dels títols de l’edició present i de passades. Però si no sabeu per on començar, aquí us portem una selecció de set videojocs que no us decebran.
Ugly
Un dels jocs catalans que fa més temps que ens fa dentetes entre tràilers i demos públiques és Ugly, el títol de debut dels barcelonins Team Ugly. Es tracta d’un videojoc narratiu basat en trencaclosques de plataformes que giren al voltant de la possibilitat de crear versions emmirallades del nostre personatge, amb les quals haurem d’explorar el castell en què ens trobem i vèncer els enemics finals. Incubat a GameBCN, Ugly ens atrapa pel seu preciós estil artístic, amb animacions tradicionals amb prou personalitat perquè el joc es pugui permetre prescindir de tots els diàlegs; i també per l’aura de misteri que ens convida a conèixer la història darrere del protagonista.
Llançament? 14 de setembre.
En català? Sí.
PANIK
Si els puzles que us mantenen davant la pantalla trencant-vos el cervell són allò que dona sentit a la vostra vida, PANIK és clarament per a vosaltres. El videojoc desenvolupat en solitari per Xavi Morales, nascut d’una game jam en què el tema era “unió”, es basa a col·locar una sèrie de personatges en unes caselles concretes. La clau de volta del joc és que els ninotets només es poden moure si es troben en contacte directe amb els que tenen una corona. En cas contrari, entren en pànic i no els podem controlar. A més, cadascun dels personatges té un nombre de moviments limitat, i amb el pas dels nivells sortiran noves tipologies, com els que poden volar o els que només es mouen intercanviant-se per altres. Tenint això en compte, la nostra tasca serà trobar l’ordre correcte perquè tothom arribi al seu destí.
Llançament? Per determinar.
En català? Sí.
The Time I Have Left
Què faries si només et quedessin sis hores per morir? Aquesta és la situació en què es troba L’Aline, la protagonista de The Time I Have Left, l’òpera prima de Ground Game Atelier i un dels videojocs més indesxifrables que es poden trobar a la fira. El títol es troba a mig camí entre el gènere de l’aventura i l’RPG, amb un especial interès en l’exploració i el descobriment de misteris. Tota la informació que anem recol·lectant a mesura que explorem les habitacions i els passadissos del misteriós complex en què ens trobem s’anirà registrant en uns menús, de manera categoritzada, per així descobrir els secrets que amaga l’obra. Amb una estètica d’allò més singular i un joc de càmeres que recorda clàssics com Resident Evil, The Time I Have Left aspira que el jugador sigui capaç de comprendre els diferents punts de vista dels personatges que el conformen.
Llançament? 2024.
En català? La demo no, però el videojoc final sí que l’inclourà.
Just in Crime
Mai és mal moment per reivindicar més videojocs que abracin sense complexos l’humor, i més quan trobem casos com Just in Crime. El títol desenvolupat per Gomet Games, guanyador de la Indie Spain Jam de 2022, ens convida a acompanyar el detectiu Mr. Fluffels i la gateta Catarina en la seva missió per descobrir qui s’ha cruspit el pastís de la festa d’aniversari. La mecànica estrella és la possibilitat de rebobinar el temps fins a 100 segons en el passat, la qual ens servirà per descobrir pistes i construir les nostres hipòtesis. Els diàlegs, els efectes de so, el ritme en què apareixen les paraules i l’excel·lent localització al català són factors que col·laboren a fabricar una de les experiències que més riallades ens han provocat a l’IndieDevDay.
Just in Crime is in now in development!
— Just in Crime ✨ WISHLIST NOW ON STEAM ✨ (@GometGames) August 7, 2023
Play as Mr. Flurfels & Catarina and solve mysteries by travelling back in time to the moment the crime was committed!
Search for clues, confront subjects and uncover the truth! [1/2] pic.twitter.com/49OAOa5jf1
Llançament? Per determinar.
En català? Sí.
Altered Alma
La unió de Barcelona i cyberpunk és ja un segell de 2AwesomeStudio, com ja va demostrar l’equip a Dimension Drive i Aeon Drive. Ara, però, l’estudi fa un salt de gegant amb Altered Alma, un metroidvània en majúscules que ens portarà pels carrers de Neo Barcelona. Des d’un Dalí que llança raigs pels ulls fins a una Sagrada Família il·luminada per llums de neó, el títol és un regal per als afeccionats al pixel-art, amb animacions d’allò més detallades. Amb una acció trepidant que recorda a Dead Cells i una nova manera de moure’ns gràcies a un punyal que ens permetrà transportar-nos allà on el llancem, Altered Alma aspira a fer un nou punt i a part en un gènere ple de grans propostes.
Llançament? Per determinar.
En català? La demo no, però el videojoc final sí que l’inclourà.
Farlands
Stardew Valley és un joc que pràcticament ha redefinit un gènere sencer, el dels simuladors de granges. Dotzenes de videojocs independents han begut del títol d’Eric Barone, que continua sent el gran referent en què fixar-se. El repte de crear una obra de l’estil que aconsegueixi brillar amb llum pròpia és el que han assumit els catalans JanduSoft amb Farlands. La seva aposta es basa a ambientar el videojoc en l’espai amb la compra del nostre propi planeta, incorporar la gestió i millora de la nau com a element cabdal de la progressió i aprofitar el context interplanetari per fomentar el col·leccionisme de peixos i insectes alienígenes al més pur estil Animal Crossing.
Llançament? 2024 en accés anticipat.
En català? La demo no, però el videojoc final sí que l’inclourà.
AIKODE
AIKODE és una d’aquelles obres que t’és impossible de creure que estiguin desenvolupades per una sola persona fins que constates la realitat. Inspirat en franquícies de culte provinents del Japó, com NieR, Persona, Final Fantasy o Yakuza, el videojoc desenvolupat per ACE (pseudònim d’un graduat en Animació i VFX a La Salle) treu el sanglot per la qualitat del seu art i les seves animacions, que podrien estar signades perfectament per qualsevol estudi AAA. La demo disponible a l’IndieDevDay no dura més de 15 minuts, en els quals és capaç de mostrar-nos una recreació mil·limètrica de l’encreuament de Shibuya de Tòquio, els carrers d’una ciutat d’ambientació medieval, fer-nos bussejar i volar per entorns naturals i un petit tast del seu sistema de combat, basat en la reacció rítmica a la música. Tot i que encara té alguns enserrellats per resoldre, sobretot en game feeling i efectes de so, el material ja deixa entreveure el potencial d’un títol que té la llibertat com a principal valor mecànic, però que narrativament ens parlarà sobre els nostres cadenats.
Llançament? Per determinar.
En català? No.