El 63% dels menors espanyols naveguen per internet de forma independent

Les primeres connexions s’inicien entre els 10 i 11 anys i més de la meitat li dedica entre una i tres hores diàries a l’ordinador

Categories:

Redacció

L’estafa i la manipulació i l’exposició de continguts inapropiats són dos dels riscs digitals que més preocupen als progenitors
L’estafa i la manipulació i l’exposició de continguts inapropiats són dos dels riscs digitals que més preocupen als progenitors | Thomas Park (Unsplash)

Cada cop ens connectem a internet de més joves: el 63% dels menors d’edat espanyols naveguen en línia de forma independent per motius lúdics o acadèmics. Així ho apunta un informe elaborat per la companyia de ciberseguretat Avast i l’empresa de software Gen Digital. L’edat mitjana quan comencen a connectar-se està entre els 10 i 11 anys i més de la meitat dels enquestats, un 57%, apunta que es passa entre una i tres hores davant de l’ordinador cada dia.

Aquestes dades desperten la preocupació entre els pares, que veuen una sèrie d’amenaces i perills als quals es poden enfrontar els seus fills. Entre aquells riscs digitals que més incomoden als progenitors està el fet d'establir amistat amb algú que els intenti estafar o manipular (36%), l’exposició de continguts inapropiats (35%), l’assetjament en línia (34%) i l’addicció a internet i a les xarxes socials (30%).

Així i tot, en dues terceres parts dels progenitors enquestats regna un sentiment de confiança general vers als seus menors. De fet, la majoria, un 80%, reconeix haver fet tasques de conscienciació sobre els avantatges i les amenaces a la xarxa i com fer-ne un ús apropiat. Aquesta conversa acostuma a produir-se a l’edat de nou anys. A més, també cal tenir en compte la tasca dels centres escolars, cada cop més habituats a desenvolupar programes de ciberseguretat adaptats als nens.

Per altra banda, l’estudi contrasta aquestes opinions i dades amb el fet que molts pares comparteixen a internet informacions sobre els seus fills. Concretament, el 46% dels enquestats reconeix que ha publicat fotografies d’ells a les xarxes socials, amb una mitjana de més de 25 publicacions per progenitor. Això sí, aproximadament nou de cada deu configura la privacitat per limitar aquelles persones que poden veure les imatges compartides.

Pel que fa a les mesures més habituals per mantenir la privacitat i seguretat dels menors d’edat a la xarxa, les empreses elaboradores de l’informe donen molta importància a la comunicació amb els infants i a la familiarització de les amenaces que es poden trobar a internet. A la vegada, també fan èmfasi en el fet de mantenir les contrasenyes de seguretat ocultes de tercers i instal·lar programes de seguretat de confiança per reduir el risc de ciberamenaces.