Els ciberatacs a menors camuflats com a videojocs augmenten un 57%
Els delinqüents prometen ajudes o millores de jocs populars perquè els infants descarreguin programes maliciosos a través de pàgines de ‘phishing’
Categories:
Els ciberatacs destinats a menors d’edat relacionats amb videojocs han augmentat un 57% durant el 2022, d’acord amb un informe elaborat per la companyia de seguretat informàtica Kaspersky. L’empresa ha analitzat els casos de delinqüència electrònica vinculats amb els títols més populars entre els infants d’arreu del món i ha acreditat que durant l’any passat es van realitzar més de set milions d’ofensives.
La metodologia més habitual dels atacants és el disseny de pàgines de phishing que ofereixen descarregar bonificacions o implementar trucs en videojocs com Roblox, Minecraft, Fortnite o Apex Legends. A través d’aquests portals es promet un benefici als infants que descarreguin un arxiu concret, pel qual els demanen que desactivin prèviament l’antivirus. L’objectiu no és altre que aconseguir accedir als dispositius dels progenitors, que molt sovint és l’aparell amb el qual juguen els menors, i així extreure’n les credencials o les dades bancàries.
El videojoc amb el qual s’ha registrat un nombre més elevat d’usuaris afectats és Minecraft, amb un total de 140.000 casos localitzats. Roblox (38.850), Among Us (27.503) i Poppy Playtime (11.164) són els següents títols més suplantats per distribuir malware, el darrer dels quals és especialment popular entre els infants més petits, en la franja dels tres als vuit anys. Pel que fa a la tipologia de les infeccions, l’enorme majoria de casos (6,5 milions) són descarregadors, un tipus de troià que no és maliciós en si mateix, però que facilita la baixada d’arxius i programes que sí que ho són.
“Això posa de manifest que els ciberdelinqüents no entenen d’edats, ataquen fins i tot als jugadors més petits per accedir als dispositius dels seus pares. No necessiten crear estafes sofisticades, saben que els nens i adolescents tenen menys coneixements de ciberseguretat i cauen en les estafes més bàsiques”, ha declarat l’expert en seguretat de Kaspersky Vasily M. Kolesnikov, qui recomana als tutors tenir “especial compte” amb les aplicacions que descarreguen per als seus fills.