L’Hospital de Bellvitge demostra que la realitat virtual redueix el dolor i l’angoixa en postoperatoris cardíacs

L’ús d’ulleres amb videos immersius disminueix un 25% els índexs de patiment de pacients sotmesos a drenatges toràcics

Categories:

Redacció

Durant el procediment d’extracció, el malalt porta les ulleres posades i veu projectats diferents vídeos immersius de la biblioteca creada per VRPharma
Durant el procediment d’extracció, el malalt porta les ulleres posades i veu projectats diferents vídeos immersius de la biblioteca creada per VRPharma | Hospital de Bellvitge (Cedida a ACN)

Els pacients de l'UCI que han de passar per un tractament dolorós com és l’extracció dels drenatges toràcics després d’una cirurgia cardíaca veuen reduïts en un 25% els seus índexs de dolor i en un 30% els d’angoixa gràcies a la utilització d’unes ulleres de realitat virtual, segons conclou un estudi clínic realitzat a l'UCI de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

La prova s’ha dut a terme el darrer any amb un centenar de pacients, a la meitat dels quals se’ls hi van retirar els drenatges toràcics amb el tractament analgèsic previ i les ulleres de realitat virtual, mentre que als altres 50 se’ls hi va fer únicament amb el suport analgèsic. Els nivells de dolor i ansietat abans, immediatament després i passats 30 minuts del procediment d’extracció dels drenatges s’han mesurat amb avaluacions homologades, a les quals s’han afegit els principals signes vitals, com ara la pressió arterial, les freqüències cardíaca i respiratòria o el nivell d’oxigen en sang.

Durant el procediment d’extracció, d’entre 15 i 20 minuts de durada, el malalt porta les ulleres posades i veu projectats diferents vídeos immersius de la biblioteca creada per VRPharma, col·laborador tecnològic de l’estudi. Als vídeos s’hi poden veure paisatges naturals de tota classe, tranquils cels estelats i personatges de ficció destinats a fer d’acompanyants virtuals dels pacients infantils.

“Els resultats ens permeten concloure que es tracta d’una eina no farmacològica segura, fàcil d’utilitzar i d’una alta eficàcia”, explica Laia Gascón, infermera i investigadora principal de la iniciativa. Els resultats de l’estudi van ser presentats en el darrer congrés de la Sociedad Española de Enfermería Intensiva y Unidades Coronarias (SEEUIC).

Drenatges essencials però dolorosos

Els drenatges són un element essencial en la recuperació dels pacients després d’una cirurgia cardíaca, sobretot per mantenir un correcte funcionament hemodinàmic en extreure la sang, fluid i aire que es pot acumular al voltant del cor. D’aquesta forma s’eviten complicacions com ara hemorràgies i inflamacions que poden arribar a ser greus. Els drenatges es retiren habitualment entre 24 i 48 hores després de la intervenció, amb un procediment que resulta invasiu que requereix l’administració de fàrmacs contra el dolor.