La realitat virtual ajuda a reduir a la meitat l’ansietat dels infants davant les radioteràpies

L’Hospital Vall d’Hebron acredita que l’ús d’eines tecnològiques per explicar el procediment ha reduït la por i el nombre sedacions entre menors d’edat amb càncer

Categories:

ACN

La realitat virtual de Nixi for Children s'utilitza en una vintena de centres de l'Estat espanyol, els Estats Units i Xile
La realitat virtual de Nixi for Children s'utilitza en una vintena de centres de l'Estat espanyol, els Estats Units i Xile | Àlex Recolons (ACN)

Un estudi de l’Hospital Vall d’Hebron ha constatat que l’ús de la realitat virtual en infants amb càncer rebaixa més d’un 50% els quadres de por i ansietat davant la radioteràpia i redueix significativament el nombre de nens i nenes que han de ser sedats per rebre-la. La investigació s’ha dut a terme amb el programari de Nixi for Children, una start-up catalana que ha dissenyat un kit que conté un ninot de peluix i unes ulleres de realitat virtual per explicar als infants com serà, pas a pas, el seu tractament oncològic.

La iniciativa, impulsada en col·laboració amb la Fundació Ricky Rubio, ja s’utilitza a una vintena d’hospitals de l’Estat espanyol, els Estats Units i Xile, però els primers resultats de la seva eficàcia s’han obtingut enguany, després que l’Hospital Vall d’Hebron comencés a fer-lo servir ara fa dos anys. Amb uns senzills qüestionaris, 22 pacients que han rebut el kit han explicat com afrontaven el seu tractament abans i després de preparar les sessions amb l’ajuda del ninot. Com ha destacat Jordi Giralt, membre del Servei d’Oncologia Radioteràpica del centre sanitari, més de la meitat dels nens van perdre la por i l’ansietat davant la radioteràpia i, el que ha destacat més, cap dels nens i nenes van haver de ser sedats. “Els metges ens esforcem molt per explicar als nens i nenes que el tractament és per ajudar-los, però no ens creuen. Amb el Nixi, que és un personatge neutre molt proper a ells ho aconseguim”, ha assenyalat el professional mèdic.

El doctor Giralt ha recordat que un de cada tres nens amb càncer rep radioteràpia i que aquest és un tractament complicat fins i tot per als adults, que genera por i ansietat en els menors. Als centres on s'està aplicant el projecte s'ha vist que la sedació s'està fent necessària només en el cas dels nens més petits, els menors de dos anys. La proposta de realitat virtual també ajuda els pares i mares a explicar molt millor als seus fills el procediment: “Després de rebre el kit i seguir les explicacions del Nixi, tant pares com infants arriben molt més tranquils a l'hospital”.