Barcelona, tercer ‘hub’ europeu preferit per fundar una ‘start-up’

L’informe situa la capital catalana per darrere de Londres i Berlín i es consolida en la mateixa posició per sisè any consecutiu

Redacció

L’estudi afirma que regna un sentiment d’optimisme entre els emprenedors i que dos de cada tres enquestats prefereixen Europa als Estats Units
L’estudi afirma que regna un sentiment d’optimisme entre els emprenedors i que dos de cada tres enquestats prefereixen Europa als Estats Units | Startup Stock Photos (Pexeles)

Barcelona es consolida com una de les ciutats preferides d’Europa pels fundadors de start-ups. En ser preguntats sobre tres indrets on escollirien basar la seva nova empresa, el 17% dels emprenedors enquestats mencionen Barcelona, segons l’informe de Startup Heatmap Europe 2023. Per davant de la capital catalana només apareixen Londres i Berlín, amb un 34,9% i 34% respectivament. Aquestes dades confirmen la bona posició de la ciutat dins l’escenari europeu, ja que és el sisè any consecutiu que ocupa el mateix lloc; superant així a altres hubs com Amsterdam, París o Lisboa.

mapa ciutats startups

El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, valora positivament aquests resultats ressaltant “el paper clau a l’hora d’atraure inversió estrangera, crear llocs de treball de qualitat i posicionar-nos com un país que aposta per la innovació i la tecnologia”. De fet, segons ACCIÓ, actualment a Catalunya hi ha més de 2.000 start-ups que generen més de 19.100 llocs de treball.

Pel que fa a altres ciutats de l’Estat espanyol, en onzena posició global trobem Madrid, amb un 6,9% i havent baixat un lloc respecte a l’any anterior. També estan presents en aquesta llista de 50, quatre poblacions més: Màlaga, situada en la posició número 19; València, 33; Las Palmas, 40; i Bilbao, 44.

Optimisme i preferències

Altres conclusions que es desprenen de l’informe de Startup Heatmap Europe 2023 és un augment de l’optimisme dels fundadors d’empreses, situat en un 71,3%. Si en els últims anys, 2019 i 2020 amb la pandèmia, hi va haver una pèrdua d’esperança, la tendència va capgirar-se l’any 2021, amb un canvi d’actitud i perspectives. Tot i el conflicte entre Rússia i Ucraïna i el seu impacte global iniciat l’any passat, les expectatives de futur continuen sent positives.

Una altra de les dades rellevants és que dos de cada tres enquestats afirma preferir Europa als Estats Units en el moment de crear una start-up. Aquest paràmetre, l’any 2020, se situava al 58%. Pel que fa a les preferències dins de continent, destaquen els països de l’oest com Alemanya, França i Suïssa; per davant de la zona central i de l’est i el Regne Unit i Irlanda.