El 33% de les ‘start-ups’ catalanes treballen amb IA i ‘big data’

Catalunya supera per primera vegada les 2.000 empreses emergents amb un alt pes de les noves tecnologies

Redacció

El 76% de les empreses emergents catalanes treablla amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0
El 76% de les empreses emergents catalanes treablla amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0 | Annie Spratt (Unsplash)

Catalunya ja compta amb més de 2.000 start-ups establertes al país, d’acord amb un estudi elaborat per l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ) del departament d’Empresa i Treball. Concretament, un total de 2.022 empreses emergents, xifra que suposa un creixement del 6,3% i consolida un ecosistema que “aposta de manera ferma i convençuda per la tecnologia”, tal com ha destacat el titular de la conselleria, Roger Torrent. Tant és així, que una de cada tres companyies (el 33%) treballa amb intel·ligència artificial o big data, una de les tecnologies que més ha crescut en els darrers anys.

Darrere de la intel·ligència artificial, la següent tecnologia més habitual dins l’ecosistema català de start-ups és el cloud i l’edge computing, una tècnica per la qual aposten l’11,5% de les empreses. La Internet de les coses (ioT) i la sensòrica són emprades pel 8% de les companyies, mentre que un 7,5% aposta per l’automatització i, de manera més minoritària, també hi ha acostaments a la connectivitat, la salut digital i les realitats virtuals i augmentades (4%).

En qualsevol cas, si es consulten les dades de manera agregada, fins a un 76% de les entitats treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, mentre que un 79% assegura invertir diners en R+D. No només això, sinó que gairebé la meitat de les companyies (un 49%) té alguna patent registrada, la qual cosa és un “clar indicador del grau tecnològic de les start-ups”, segons el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos.

Aquest fet s’explica a través de l’àmbit d’actuació d’aquestes companyies. La salut és el sector que lidera l’ecosistema de start-ups català, amb un 16% de les entitats. En segona posició se situen les empreses especialitzades en serveis empresarials i software, que suposen el 12% del total, mentre que les TIC i el sector mòbil ocupen la tercera posició amb un 6%. Totes tres indústries tenen una estreta relació amb la tecnologia com les que ocupen les següents places de la taula: el traveltech i l’oci (5%), la sostenibilitat i l’energia (4,5%) i el comerç electrònic i els marketplaces (4%).