La URV desenvolupa un biosensor que detecta el risc d’osteoporosi amb una gota de sang
El dispositiu empra la detecció electroquímica per fer que el diagnòstic de la malaltia sigui més ràpid, econòmic i efectiu
Categories:
Un equip d’investigadors del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat un biosensor que permet detectar amb una gota de sang el risc de patir osteoporosi. Aquesta malaltia té com a principal conseqüència la disminució de la densitat dels ossos i una menor resistència a les fractures. De moment, el prototip creat fa que sigui més ràpid, econòmic i efectiu el diagnòstic, ja que només tarda pocs minuts a donar un resultat.
La previsió és que aquest dispositiu portàtil pugui estar de manera accessible en qualsevol punt d’atenció mèdica en els pròxims mesos. A la vegada, també es busca que a la llarga tingui la capacitat de detectar la predisposició a partir d’altres tipus de malalties i fer una valoració de la resistència antibiòtica a diversos patògens. De fet, el gener de 2024, el mateix grup investigador llençarà un nou projecte amb la mateixa tecnologia per identificar la predisposició a desenvolupar malalties cardiovasculars.
Fins a l’aparició d’aquest biosensor, la detecció de l’osteoporosi es donava quan la malaltia ja estava avançada i calia fer servir la tècnica d’absorciometria amb raig X. Amb el sistema desenvolupat per la URV s’utilitza la detecció electroquímica, d’ús habitual per a les persones que es mesuren la quantitat de sucre a la sang. Amb una sola gota i un quart d’hora d’espera, ja s’obtenen els resultats.
El dispositiu es fixa en els polimorfismes de nucleòtid simple (SNP), els tipus de variacions genètiques més comunes entre les persones, per realitzar el diagnòstic. Des de l’equip d’investigadors fan èmfasi en la importància de fer una detecció com més aviat millor, ja que, d’aquesta manera, es poden modificar les rutines i l’estil de vida dels afectats per poder aturar o desaccelerar el seu progrés amb més efectivitat.