La URV desenvolupa sensors que imiten el funcionament del cervell

Els dispositius permetran detectar i analitzar senyals emesos pel cos humà que informen sobre processos biològics

Categories:

Redacció

El projecte utilitza materials orgànics per facilitar l’adaptació al cos humà
El projecte utilitza materials orgànics per facilitar l’adaptació al cos humà | Moritz Kindler (Unsplash)

La Universitat Rovira i Virgili (URV) participa en un projecte pioner europeu de computació neuromòrfica, una branca de la ciència que uneix la informàtica i la neurociència que se centra en el desenvolupament de sistemes inspirats en el funcionament del cervell humà. L’objectiu d’aquest grup de recerca és desenvolupar sensors neuromòrfics amb tecnologia orgànica que puguin ser d’utilitat en el camp de la salut a curt termini.

Una de les seves principals funcions serà la d’analitzar, imitant el cervell, les dades que arriben a través dels biosenyals, uns senyals emesos pel cos humà que aporten informació de diferents processos fisiològics de l’organisme. Aquests sensors els detectaran, posteriorment arribaran a una xarxa neuronal i després passaran a un circuit classificador on seran examinats.

Com a gran novetat del projecte, que respon al nom de BAYFLEX, cal destacar l’ús de materials orgànics, en substitució del silici, en tots els components en la fabricació de sensors. Això permetrà que els dispositius siguin més econòmics, sostenibles, flexibles i s’adaptin a la pell.

El Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV analitzarà i avaluarà les propietats elèctriques del sensor i participarà en el modelatge, el disseny dels components i circuits, i les simulacions prèvies abans de la seva fabricació. La iniciativa s’emmarca dins del programa Horizon Europe de recerca i innovació de la Unió Europea.