Investigadors de la URV creen una eina per analitzar dades massives des del núvol
El projecte ha comptat amb un finançament de 4,3 MEUR i la participació de companyies com IBM i RedHat
Categories:
Un equip d'investigadors del grup de recerca CloudLab del departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha creat Lithops, una eina d’anàlisi massiva de dades al núvol publicada en codi obert. Sorgida del projecte europeu Cloudbutton que lidera l’equip tarragoní, la plataforma està pensada pel sector de la salut i ha comptat amb un pressupost de 4,3 milions d’euros, amb la participació d’empreses com IBN, RedHat o l'Imperial College de Londres.
L’èxit de Lithops es basa en la seva capacitat per "executar el codi de la màquina local en un superordinador infinit al núvol", segons explica el coordinador del projecte, el catedràtic Pedro García López. Aquest fet permet que els analistes de dades no hagin de “lluitar amb l'alta complexitat dels sistemes distribuïts desplegats al núvol". L’eina és utilitzada per diversos centres de recerca i companyies europees: el James Hutton Institute (Regne Unit) l’empra per analitzar el genoma humà; l’European Molecular Biology Laboratory (EMBL), per analitzar dades metabolòmiques de salut, i la URV processa dades geoespacials del satèl·lit europeu Sentinel II per analitzar mapes de tot Catalunya en pocs segons. Més enllà de l’àmbit sanitari, IBM fa servir la plataforma de manera comercial per als seus clients del sector financer.
L’equip de recerca ha rebut fons Next Generation per a la creació d'una empresa d'anàlisi de dades de salut, especialitzada en genòmica i metabolòmica, des de la qual col·laboraran amb experts en metabolòmica del grup de recerca YanesLab, de l'investigador tarragoní Oscar Yanes. A més a més, Cloudbutton també té previst fundar una spin-off d'anàlisi de dades de salut.