‘Crims’ estrenarà l’aposta pels videojocs de la CCMA

La televisió pública catalana organitzarà un concurs de desenvolupament destinat a estudiants superiors i reforçarà la divulgació del sector amb nous formats i formacions internes

Categories:

Marc Vilajosana

El videojoc de 'Crims' és desenvolupat per Cubus Games i es llançarà el febrer de 2024 per Android i iOS
El videojoc de 'Crims' és desenvolupat per Cubus Games i es llançarà el febrer de 2024 per Android i iOS | CCMA

Crims: Casos Oberts serà el primer videojoc publicat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) dins de la nova estratègia de l’entitat per esdevenir un “actor clau” dins del sector. Així ho ha anunciat la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, en una trobada amb periodistes aquest dimarts a la seu de TV3, en què el conglomerat públic ha presentat les principals actuacions que durà a terme en els pròxims mesos.

El videojoc de Crims, que es publicarà en dispositius mòbils el febrer de 2024 coincidint amb l’estrena de la cinquena temporada de la sèrie televisiva, ha estat desenvolupat per Cubus Games, un estudi de videojocs assentat a Igualada amb una àmplia experiència en el gènere de les aventures narratives, com demostren obres com Dràcula: Rastre de Sang o Quijote Quest for Glory. “El primer que vam voler fer va ser donar-li una volta perquè no fos pur marxandatge; volem que sigui una experiència de descobriment i resolució de reptes intel·lectuals, buscant diferents jugabilitats per tenir una experiència completa”, ha explicat el responsable del departament d’Arts digitals i Videojocs de la CCMA, Oriol Boira.

El videojoc de 'Crims' es llançarà el febrer de 2024 per Android i iOS amb una sèrie de casos ficticis que s'hauran de resoldre a través de minijocs amb reptes intel·lectuals

A diferència dels programes de ràdio i televisió, els diversos casos que conformaran el títol seran ficticis, ja que s’ha considerat que encaixa millor amb la voluntat lúdica de l’obra. Tanmateix, l’equip de Cubus Games ha col·laborat de manera estreta amb les productores Gorola i True Crime Factory per “mantenir el to” i no trencar l’essència del programa original, a més a més de comptar amb la participació del presentador Carles Porta. Un dels punts rellevants del títol és que cada cas es podrà resoldre de diverses maneres, la qual cosa aportarà un “prestigi d’investigador” que valorarà la qualitat de les deduccions, un fet que, defensa Boira, fomentarà la rejugabilitat del joc.

Muntatge amb captures d’una versió preliminar dei videojoc | Imatge: Cedida

L’inici d’una carrera de fons

El llançament del videojoc de Crims serà la primera demostració tangible d’una estratègia que fa mig any que la CCMA va encetar amb la voluntat de sumar nous públics i acostar-se a noves maneres de crear productes culturals. “Nosaltres ara volem entrar en el sector, i tenim una nova mirada sobre els continguts i les finestres de difusió, però no podem entrar com un elefant en una cristalleria, ho hem de fer amb humilitat”, ha expressat la directora d’Innovació, Recerca i Estratègia Digital, Cristina Villà. L’inici d’una “carrera de fons”, ha definit Boira, a la qual cal sumar la crida pública per coproduir un videojoc que la CCMA va fer durant el passat Gamelab.

Aquest videojoc pel qual la televisió pública aportarà fins a 550.000 euros en règim de coproducció és percebut com a sinònim de “pujar a una lliga en què no hi havíem arribat mai”, segons Boira, que és la dels videojocs de consola i ordinadors. El títol que té al cap la CCMA té una durada d’entre 10 i 15 hores, va adreçat a un públic d’entre 10 i 14 anys i ha d’apel·lar a alguna de les jugabilitats més populars de l’actualitat i respectar el llibre d’estil de la Corporació. “Necessitem un soci estable, amb múscul, capaç de garantir certs compromisos”, ha afegit Boira, qui té clar l’abast limitat del projecte: “No hem dit mai enlloc que volem fer un AAA, sinó que volem fer un videojoc competitiu”.

Boira: "Necessitem un soci estable, amb múscul, capaç de garantir certs compromisos"

Focus en la formació i la divulgació

Una altra de les actuacions que la CCMA té previst encetar durant el 2023 és la posada en marxa dels Premis Ludi, una competició destinada a estudiants de cicles formatius, graus, postgraus i màsters en què la Corporació proposarà una temàtica per crear un prototip de videojoc en un temps determinat. Tot i que encara no s’ha determinat quan se celebrarà ni quin període concret abraçarà, la idea és que sigui un temps que “els permeti pensar-se bé la proposta, no com en una gamejam de cap de setmana, però que alhora no els deixi adormir-se”, ha concretat Boira.

A diferència d’altres guardons, basats en una recompensa econòmica, els Premis Ludi donaran a un dels equips guanyadors l’oportunitat de desenvolupar el seu videojoc de manera professional amb una estança a la incubadora GameBCN. A més, el jurat estarà conformat per membres de les principals empreses catalanes del sector, un fet celebrat per la comunitat universitària: “Els alumnes valoren molt la certesa que el projecte que presentin se’l miraran empreses on ells somien anar a treballar”.

Finalment, l’estratègia de la televisió pública també implica una mirada interna cap als continguts informatius i de divulgació que es fan en l’àmbit del videojoc. “El sector ens ha demanat que l’expliquem millor. Diuen que no té sentit que fem notícies quan surt un nou disc o un nou llibre, però que no parlem dels llançaments de videojocs”, ha confessat el responsable d’Arts Digitals de la CCMA. En aquest sentit, la corporació ha impulsat dues noves línies de treball. Per una banda, s’han començat a fer formacions en les redaccions informatives, que s’amplificaran a partir de setembre, per entendre millor com funciona la indústria, quins són els principals actors a Catalunya i com parlar sobre ells. Per l’altra, està previst que EVA, la nova marca juvenil de la CCMA, ofereixi continguts transmèdia dedicats al món del gaming i dels eSports en formats digitals, com les xarxes socials o les plataformes de streaming.