La CCMA obre la porta al món del videojoc

La Corporació cofinançarà un títol desenvolupat a Catalunya destinat al públic juvenil per endinsar-se en l’audiovisual interactiu i crear un nou diàleg amb el sector

Categories:

Marc Vilajosana

El projecte s'ha presentat durant la celebració del Gamelab a Barcelona
El projecte s'ha presentat durant la celebració del Gamelab a Barcelona | CCMA

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha anunciat aquest dimecres durant la celebració del Gamelab que llançarà una crida pública per coproduir un videojoc desenvolupat a Catalunya. El projecte s’emmarca sota una “estratègia de sector”, segons explica a MetaData el responsable d'Arts Digitals i Videojocs de la CCMA Oriol Boira, i té la intenció d’establir un diàleg amb l’ecosistema i “arribar a nous públics i plataformes en què no havíem estat fins ara”.

La convocatòria es publicarà durant el mes de juliol de manera oficial i busca desenvolupar un videojoc que apel·li a un públic d’entre 10 i 14 anys, que s’emmarqui dins dels gèneres més populars del sector i que es pugui jugar a les principals plataformes (PlayStation 4 i 5, Xbox One i Series X|S, Nintendo Switch i Steam). Durant la presentació s’han mencionat diversos elements que es tindran en compte a l’hora d’escollir el projecte: haurà de ser un joc en què es puguin fer partides ràpides, però que també apel·li a la rejugabilitat; amb una història que ocupi un mínim de 10 hores i permeti jugar sol o en companyia i, prioritàriament, que estigui desenvolupat en 3D. A més, el joc haurà d’estar en català, comptar amb una correcció lingüística professional i adequar-se al llibre d’estil de la CCMA: “És impensable que en un videojoc per a un target de SX3 hi hagi violència explícita, els personatges femenins no estiguin ben representats o hi hagi paraulotes”.

El videojoc haurà d'apel·lar un públic d'entre 10 i 14 anys, encabir-se dins d'un gènere popular, amb una història d'almenys 10 hores i la possibilitat de jugar sol o acompanyat

Boira recorda que no és la primera vegada que la Corporació experimenta amb el món dels videojocs, ja que a principis dels 2000 es va publicar un videojoc de Shin ChanEspai8, un títol en línia emmarcat dins de l’ecosistema del 3XL, a més a més dels múltiples minijocs creats per al Super 3. Amb tot, aquesta crida suposa “un pas endavant qualitatiu”, ja que aspira a crear una propietat intel·lectual i uns personatges que puguin arribar a fer el salt a altres mitjans: “No és que d’un personatge de la tele en fem el joc, sinó que d’uns personatges que s’han presentat en un joc, potser algun dia, si fan bé la feina, arribin a un altre mitjà. És una manera de funcionar que no havíem fet fins ara a la Corpo”.

550.000 euros i un any per desenvolupar

Per assolir aquests objectius, la CCMA reclama que el projecte presentat tingui un pressupost mínim d’1,1 milions d’euros, dels quals l’entitat pública finançarà un màxim de 550.000 euros. Boira considera que és una xifra que “pot anar molt bé a un determinat tipus d’empresa catalana”, ja que són unes quantitats que “moltes companyies que fan videojocs no tenen”. Amb tot, admet que el català és un “sector molt divers”, que aglomera “des d’empreses amb centenars de treballadors, com King o Socialpoint, fins a desenvolupadors individuals, com Carlos Coronado o Fran Téllez”, un fet que ha dificultat el càlcul de pressupostos. La Corporació espera que tot el procés d’entrega de projectes, deliberació i negociació es tanqui abans que acabi el 2023, de manera que l’entitat escollida tingui un any per desenvolupar el videojoc, que s’hauria de publicar durant el 2024.

Boira: "La voluntat és fer sector. Dibuixar una carta de navegació i esperar la resposta dels professionals. Crec que si haguéssim anat a acotar molt, seria un encàrrec. I nosaltres volem fer una crida”

“La voluntat és fer sector. Dibuixar una carta de navegació i esperar la resposta dels professionals. Crec que si haguéssim anat a acotar molt, seria un encàrrec. I nosaltres volem fer una crida”, insisteix Boira. “Potser no es presenta ningú, uns perquè no ho veuen per timing, uns altres perquè consideren que no són prou diners... Doncs quedarà desert i ens ho haurem de replantejar”, admet el responsable d'Arts Digitals i Videojocs de la CCMA. Això no obstant, les converses que ha tingut amb els professionals del sector el fan mostrar confidència: “Volem anar agafats de la mà amb ells, que facin propostes seguint les línies que indiquem, però que se sentin còmodes”.