Les nanopartícules, claus en un nou fàrmac contra la síndrome de l’ull sec

Investigadores de la UB validen una solució oftalmològica que evita l’ús d’antiinflamatoris i el risc de cataractes

Redacció

Més de 250 milions d'europeus pateixen les consequències de l'ull sec.
Més de 250 milions d'europeus pateixen les consequències de l'ull sec. | Joel Staveley (Unsplash)

Els milers de persones afectades a Catalunya per la síndrome de l’ull sec tenen a l’horitzó un nou recurs amb el qual podran guanyar qualitat de vida. La Universitat de Barcelona ha desenvolupat una revolucionària solució oftalmològica estèril que conté compostos naturals amb efectes hidratants prolongats. La millora rau en el fet que la solució actua mitjançant nanopartícules, i aquestes administren el fàrmac aconseguint efectes antiinflamatoris i antibacterians, fet que no aconsegueixen les actuals llàgrimes artificials.

La nova solució oftalmològica, duta a terme pel grup de recerca de sistemes nanoestructurats per al desenvolupament prolongat de fàrmacs de la UB, serà beneficiosa per als pacients, ja que tindrà un efecte curatiu i preventiu de l’ull sec i, a llarg termini, proporcionarà una acció hidratant i calmant prolongada.

L’altre gran avantatge és que tractarà la patogènesi principal de la malaltia i evitarà que els afectats recorrin a un ús prolongat d’antiinflamatoris, que comporta efectes secundaris greus com ara l’augment de la pressió ocular i la formació de cataractes.

Sense prescripció mèdica

Tot això s’aconsegueix gràcies al fet que les nanopartícules que han produït són estèrils, biocompatibles, biodegradables, produïdes amb una síntesi verda i gaudeixen d’un nou sistema de lliurament ocular amb una estabilitat millorada. El grup de recerca, encapçalat per les doctores Elena Sánchez i María Luisa García, ja ha realitzat l’optimització i la validació de les nanopartícules seleccionades que, seguint la regulació europea, serien considerades un dispositiu de venda directa al consumidor sense necessitat de prescripció mèdica.

L’ull sec és una malaltia multifactorial de la superfície ocular caracteritzada per la pèrdua de la pel·lícula lacrimal i el deteriorament de la seva qualitat, que produeixen una inflamació en la superfície de l’ull. A Europa es calcula que hi ha 253 milions de persones afectades, un 60% de les quals són majors de 45 anys.