A-jut: el robot de teleassistència per a persones amb discapacitat

El dispositiu ajuda a combatre la soledat i l’aïllament, a més a més de recordar cites i medicació i actuar en cas d’emergència

Categories:

RedaccióACN

El projecte s'ha finançat amb els fons Next Generation i comptarà amb un total de 16 robots
El projecte s'ha finançat amb els fons Next Generation i comptarà amb un total de 16 robots | Anna Berga (ACN)

L’associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (Aspid) ha presentat aquest divendres l’A-jut, un robot de teleassistència a domicili dissenyat per ajudar les persones amb discapacitats en el seu dia a dia. El projecte, finançat amb 350.000 euros dels fons Next Generation, ja està en marxa amb els dos primers robots i abans de setembre n'entraran en funcionament 14 més.

Els robots A-jut estan pensats per combatre la soledat i aïllament de les persones amb discapacitats, així com les dificultats de mobilitat, els oblits i els deterioraments cognitius. La presidenta d'Aspid, Bibana Bendicho, ha afirmat que el projecte pretén fer “un pas més” en l’evolució de la teleassistència tradicional que l'entitat realitza des de fa anys i que atén un miler de persones. “Hi havia experiències pilot adreçades a gent gran, però cap que cobrís les persones amb discapacitat”, ha comentat Bendicho.

Els robots poden dur a terme diverses funcions, que van des de recordar cites i controlar la medicació fins a detectar si l'usuari ha patit una caiguda i demanar ajuda, a més a més de poder fer videotrucades. Els A-jut es personalitzaran per atendre les necessitats concretes de cada usuari, que tindran els robots a casa durant 6 mesos. Un dels primers que s'ha beneficiat del projecte és Albert Brescó, que ha explicat que el robot l'ajuda a recordar les cites mèdiques que té i la medicació que s'ha de prendre. A més, també li fa de despertador. “El robot va cap a tu i t'ho recorda”, ha afirmat Brescó, que ha assegurat que en només dues setmanes que porta amb el robot la seva qualitat de vida ha millorat.

L’empresa encarregada de dissenyar els robots és el Grup Saltó, que en el passat ja va testejar dispositius similars adreçats a la cura de gent gran a Barcelona o Aitona. El seu principal responsable, Jaume Saltó, ha destacat que el projecte ajuda a combatre la creixent “solitud no desitjada” perquè les persones siguin “felices a casa seves”, ja que a través de la tauleta que porta integrada el robot es pot connectar i fer videotrucades amb familiars, cuidadors o amistats.

Etiquetes