La diputació de Barcelona destina 15,5 MEUR per incorporar la IA al servei de teleassistència

L’administració substituirà els aparells analògics per un sistema basat en sensòrica que generarà patrons de conducta per detectar anomalies

Categories:

ACN

El nou sistema es basa en la instal·lació de sensors en totes les estances de la llar per fer identificar els patrons de conducta habituals
El nou sistema es basa en la instal·lació de sensors en totes les estances de la llar per fer identificar els patrons de conducta habituals | Jordi Pujolar (ACN)

La Diputació de Barcelona invertirà 15,5 milions d’euros anuals per incorporar la intel·ligència artificial (IA) al servei local de teleassistència de què ja gaudeixen prop de 100.000 persones. La intenció de l’administració pública és fer un seguiment més personalitat del dia a dia de les persones grans per tal de “prevenir situacions de risc”, segons ha explicat la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret. La mesura se suma a les impulsades per la corporació per garantir la qualitat de vida de les persones grans a casa seva, que l’any vinent comptarà amb un pressupost de 39,4 milions d’euros.

Una de les apostes més innovadores és el projecte ‘Tot en un sensor’. Les llars que se’n beneficien disposaran de diferents sensors repartits a cada estança de la casa que recullen diferents paràmetres per generar “patrons de conducta”. Les dades són analitzades i tractades a través d’intel·ligència artificial per “identificar què és la normalitat en cada llar” i així poder detectar quan es produeix alguna anomalia. El programa va engegar-se a l’estiu en fase de prova pilot amb 25 persones seleccionades a Badia del Vallès i ara s’estendrà per tot el territori. La tècnica del servei local de teleassistència Sandra Guixà en posa un exemple molt il·lustratiu: “Si una persona gran que viu sola s’aixeca des de fa uns dies a cuinar a les tres de la matinada el sistema pot detectar l’anomalia i posar-ho en coneixement de l’assistent social”.

D’una altra manera, explica, hi ha persones que no tenen “ningú a prop” que puguin detectar determinades situacions, sobretot de tipus cognitiu. La Purificación Santos, veïna de Badia del Vallès que ja era usuària del servei de teleassistència, compta amb aquests nous sensors des de fa uns mesos i afirma que ara està “molt més tranquil·la” perquè se sent “protegida”. En els darrers mesos, el servei s’ha estès també a Sabadell i Ripollet i la previsió és que gràcies a la inversió anunciada per la Diputació de Barcelona, es preveu que els nous sensors intel·ligents del servei de teleassistència arribin a un total de 3.000 llars la primavera de l’any 2024.