Dos terços del sector TIC creixerien més si disposessin de professionals qualificats
La manca de talent és la principal preocupació d’una indústria que incrementa l’ocupació un 8,9%, superant els 123.000 treballadors
Categories:
Un any més, el talent és la principal preocupació del sector TIC català. D’acord amb la 15a edició del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya elaborat pel Cercle Tecnològic, el 54% de les empreses consideren que la manca de professionals qualificats afecta “de manera intensa i preocupant” el sector, una dada que l’any passat era del 52%. De fet, si la cerca de talent no fos un problema, el 65% de les companyies assegura que podria augmentar la seva facturació. Segons l’informe Barcelona Digital Talent, el 2021 es van publicar més de 24.000 ofertes de feina en professions digitals només a la ciutat de Barcelona.
Malgrat aquesta dificultat, l’ocupació ha experimentat un notori increment del 8,9%, fins a arribar als 123.700 treballadors dins del sector el 2022, només superada pels 129.000 del 2020, una dada excepcional provocada per l’augment de demanda durant la pandèmia. La facturació també augmenta un 4,4% fins a assolir els 23.000 milions d’euros, una xifra que representa el 20% dels ingressos del sector TIC a tot l’Estat espanyol i el 9% del PIB català, tot i que l’any passat era el 9,5%. “No ho llegim com una mala notícia, és el resultat de la recuperació del conjunt de l’economia catalana. Això beneficia el teixit tecnològic per la seva condició de subministradora”, ha expressat la secretària general de Polítiques Digitals de la Generalitat, Gina Tost, durant la presentació de l’estudi.
El sector TIC factura 23.000 MEUR el 2022, xifra que representa un 20% de la indústria espanyola i el 9% del PIB català
Per la seva banda, el nombre d’empreses puja un 5,5%, conformant una indústria de 17.811 entitats. La percepció de l’ecosistema en termes econòmics és positiu, ja que el 67% de les companyies va millorar la seva facturació durant el 2022 i un 16% la va incrementar en més d’un 20%. “El sector es consolida, creix i és un motor de país. Hem de continuar observant i veure com fem créixer de manera sostenible el sector”, ha valorat el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera.
Per què falta talent?
Les principals raons que expliquen la manca de talent del sector són econòmiques: el 72% fa menció als sous poc competitius i el 54%, a les pitjors condicions laborals en comparació amb altres països. “Hem d’entendre que estem en un món cada dia més global, i que un professional pot treballar des d’aquí per una companyia americana o anglesa”, ha explicat Barrera, fet que dificulta la competència de l’ecosistema. La falta d’empreses o de projectes és mencionat pel 27%, però és un motiu que, any rere any, perd pes. En canvi, una de les raons que ha augmentat molt és el fet que les empreses de la demanda tecnològica també reclamen professionals tecnològics, una qüestió que afegeix més obstacles a l’augment de plantilles.
Els sous baixos i les pitjors condicions laborals respecte a altres països són les principals raons de la falta de talent del sector tecnològic
La nota negativa de l’informe la protagonitza la diversitat de gènere dins de la indústria. Segons el Baròmetre, només un 26,29% dels treballadors del sector TIC són dones, una dada pràcticament idèntica que la de l’any passat (26,38%) i inferior que la del 2019 (28,71%). D’aquestes, només un 23,44% es dedica a posicions tècniques, dada que cau de manera important (28,04% el 2022, 31,35% el 2020). Barrera admet que aquest és un dels principals reptes del sector, però associa la davallada a una qüestió tècnica: “El percentatge disminueix, però el valor absolut creix. Com que l’increment de feina és tan gran, cau en termes relatius”.
Des del sector públic, Tost apunta que s’està treballant per impulsar les vocacions cientificotecnològiques des de la infantesa, però també que s’intenta fomentar la incorporació de talent femení des de camins alternatius: “Fins ara ens imaginàvem que s’havia d’entrar fent una carrera a la universitat, i és un camí fantàstic, però hi ha altres maneres, com l’upskilling i el reskilling, per incorporar-te en el sector de manera més ràpida”. L’informe assenyala que les polítiques públiques per fomentar l’emprenedoria femenina són de les menys valorades per les companyies, juntament amb les d’internacionalització, una qüestió que la secretària general de Polítiques Digitals vincula a temes pressupostaris: “De cara a aquest any, hem virat una mica la manera com abordem aquesta problemàtica des del Pla DonaTIC, i ens alineem amb la direcció general d’Economia social per ajuntar partides i tenir molt més impacte”.
Només un 26% de les treballadores del sector TIC són dones, de les quals únicament el 23% es dedica a tasques tècniques
Diversitat en les tecnologies més rellevants
Com a novetat d’enguany, el Baròmetre ha preguntat a les empreses quines són les tendències tecnològiques que tindran més impacte dins les seves entitats, i els resultats divergeixen en funció del tipus de companyia. Així, les empreses d’oferta tecnològica situen com a primera les plataformes cloud i les solucions al núvol, mentre que les que són de demanda, però tenen departament tecnològic donen més prioritat a la intel·ligència artificial. De manera similar, la web3, la blockchain i els NFT afecten de manera més intensa a les empreses TIC que a la resta, mentre que el metavers, la realitat augmentada i la realitat virtual interessa més a la demanda. “És un tema de com tangibilitzes la tecnologia. A tu t’és igual com estigui feta la blockchain, t’interessa el servei, però per a l’empresa que desenvolupa el servei té tot un procés”, ha explicat Tost.