Les boies intel·ligents que es creen al Tarragonès

Ona Safe & Sound ha dissenyat uns xips amb la UPC que permeten incorporar els beneficis de la IoT a les boies de plàstic tradicionals

Categories:

ACN

L'empresa ha implementat xips en boies tradicionals per aconseguir que facin les funcions d'equipaments molt més costosos i avançats
L'empresa ha implementat xips en boies tradicionals per aconseguir que facin les funcions d'equipaments molt més costosos i avançats | Neus Bertola (ACN)

L'empresa Ona Safe & Clean, situada a Constantí (Tarragonès), ha estat la primera a incorporar tecnologia basada en la internet de les coses (IoT) a boies tradicionals perquè aquestes informin de l'estat de la mar i altres paràmetres ambientals en temps real per a usos quotidians. L'objectiu és que els ajuntaments dels municipis costaners disposin d'aquesta informació i puguin utilitzar-la, per exemple, per determinar el color de la bandera que ha d'ondejar a les platges catalanes.

El projecte es va iniciar el 2019 com una prova pilot en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya, en què van comprovar el bon funcionament de la introducció de xips d’última generació en boies tradicionals. “Els socorristes posen la bandera groga, vermella o verda segons la seva percepció, així que no és una dada totalment científica. Vam intentar buscar la manera perquè les boies ens donessin un senyal, com si fossin boies oceanogràfiques, però sense ser-ho”, explica un dels socis de l’empresa, Moisès Cruañas. Dos anys més tard, la companyia va poder accedir a una segona subvenció que li va permetre testejar la solució a una escala més gran, amb 50 boies repartides per tota la costa catalana, la qual els ha servit per acabar llançant el producte al mercat.

“Aquests equips són pioners perquè mai, fins al dia d'avui, s’han acoblat o afegit elements com aquests en boies convencionals com són les boies de plàstic. Gràcies a aquest mecanisme, comencen a ser boies amb tecnologia IoT”, assegura Cruañas. De moment, els dos socis ja han iniciat una roda de contactes amb alguns ajuntaments de la costa, com és el cas de Cambrils, qui ja s'ha mostrat interessat en adquirir el producte i poder-lo utilitzar aquest estiu. L'empresa constantinenca també s'ha reunit amb altres consistoris, així com amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Diputació de Barcelona, entre altres.

Boies i drons marítims

Paral·lelament a les boies basades en IoT, Ona Safe & Sound també ha dissenyat un dron marí per netejar els plàstics i la brossa de la superfície. Segons els socis, l'embarcació anomenada Seadron també és pionera a l'estat espanyol, ja que és l'única que incorpora energies netes en la seva construcció i explotació. Des de fa uns mesos, els fundadors d'Ona Safe & Clean donen una segona vida als plàstics recollits i els converteixen en papereres i bancs. Ho fan a través d'un projecte anomenat Eco-Urban i de la mà d'una empresa d'Igualada (Anoia) dedicada al disseny i a la construcció del mobiliari urbà.